Witaj! Anonymous

Batman Christophera Nolana

Oglądałeś ostatnio jakiś fajny film? Podziel się swoimi przemyśleniami!

Moderator: Uploader

Batman Christophera Nolana

Postprzez Invictus » Pn, 30 sty 2012, 20:39

Obrazek

Co sądzicie o dziele Nolana(swoją drogą reżysera Incepcji. W lipcu do kin ma trafić ostatnia część trylogii The Dark Knight Reises, mimo że mam wątpliwości co do obecności kobiety-kota, to po tym vo zrobiono w Mrocznym Rycerzu daje twórcą ogromny kredyt zaufania. Batman przed Batman: Begins były historyjkami o bitwie dobra ze złem, w której zawsze zwycięża dobro. Nolan pokazał inną naturę bycia bohaterem. Realne rany, naślasdowcy i wybory które przesądzają o życiu innych. Jeśli do tego dożucić genialną rolę Heatha Leagera powstaje obraz praktycznie genialny. Na kontynuacje Mrocznego Rycerza pójdę do kina bez wachania, bo to nie jest nudnawa historyjka o bohaterze, jakich wiele(Thor, Zielona Latarnia, Kapitan Ameryka i wiele innyc), a epicka opowieść o mrocznym rycerzu, a nie kukiełkowatym facecie w debilnym przebraniu. Według mnie warto M rocznego rycerza obejrzeć i to nie raz, a jaka jest wasza opinia o (arcy)dziele Nolana?

Obrazek
Obrazek

Invictus
Moderatorzy Globalni
Moderatorzy Globalni

Pochwały: 77
Model telefonu: SE cedar + k550i
Ulubiona gra Java: stranded 2

Re: Batman Christophera Nolana

Postprzez ar23s » Pt, 3 lut 2012, 15:16

Sądząc po tym zwiastunie tylko fani Mrocznego Rycerza pójdą na to do kina. No i jeszcze pewien procent wielbicieli Batmana... ale to nieważne. Jako że nie przepadam za unowocześnioną wersją Batmana, nie mam nic do dodania. Oprócz tego, że zwiastun jest tylko "dobry". Wg mnie na pewno będzie lepsze od "Amazing Spider-Man" (który jest klonem pierwszej części zresztą i wyjdzie w tym roku).
Obrazek
GaduGadu Contact: 42490142
ar23s
Uploader
Uploader

Pochwały: 143
Model telefonu: Nokia 6303classic
Ulubiona gra Java: Might & Magic 2

Postprzez Invictus » Pt, 3 lut 2012, 15:28

ar23s napisał(a):Oprócz tego, że zwiastun jest tylko "dobry"

Zwiastun ma dobre i słabsze momenty. Fajnie wygląda Bane i chłopiec śpiewający na otwarcie stadionu, ale sama scena z wybuchem i zawodnikiem zdobywającym przyłożenie jest zbyt tandetna, zupełnie nie pasująca do klimatu Batmana Nolana. Nie rozumiem też jak można porównywać do tej trylogii Spider-mana, film który nudzi już po pierwszy obejrzeniu i jest tylko jedną z opowieści o superherosie, natomiast Batman Nolana jest czymś więcej.

Obrazek
Obrazek

Invictus
Moderatorzy Globalni
Moderatorzy Globalni

Postprzez ar23s » Pt, 3 lut 2012, 20:23

Invictus napisał(a):Nie rozumiem też jak można porównywać do tej trylogii Spider-mana, film który nudzi już po pierwszy obejrzeniu, natomiast Batman Nolana jest czymś więcej.

Nie bez przyczyny sam utworzyłeś ten temat; jak widać jesteś wiernym fanem trylogii Batmana. Tak samo mogę napisać Spider-Man VS Batman bo jestem antyfanem tego drugiego :) Jak wiadomo każdy ma inny gust.
Więc jak widzisz, każdy film można ze sobą porównać... NIEKONIECZNIE żeby postawić na swoim, że w Twoim postanowieniu trylogia Batmana jest lepsza od trylogii Spider-Mana... i na odwrót, z mojej skromnej strony ;)
Oczywiście nie chcę w tym wątku zrobić wojny o odmiennych gustach, tylko stwierdzam fakt, że w prosty sposób każdy film można ze sobą porównać... o podobnej tematyce rzecz jasna.
A tu jasno widać, że tematyka = fantastyka.
Obrazek
ar23s
Uploader
Uploader

Postprzez Invictus » Pt, 3 lut 2012, 20:30

ar23s napisał(a):Nie bez przyczyny sam utworzyłeś ten temat; jak widać jesteś wiernym fanem trylogii Batmana

Ja jestem fanem dobrych filmów, do kyórych Spider-Manowi brakuje ze dwóch długości, ale zawsze możesz mieć swoje zdanie, ale niekoniecznie będzie ono słuszne.

Obrazek
Obrazek

Invictus
Moderatorzy Globalni
Moderatorzy Globalni

Postprzez ar23s » Pt, 3 lut 2012, 20:33

Invictus napisał(a):...ale zawsze możesz mieć swoje zdanie, ale niekoniecznie będzie ono słuszne.

Oczywiście masz rację, ale krążymy w kółko ;>
Odpowiedź będzie brzmiała: o gustach się nie dyskutuje :)
Zresztą, nie bez przyczyny napisałem:

ar23s napisał(a):Oczywiście nie chcę w tym wątku zrobić wojny o odmiennych gustach
Obrazek
ar23s
Uploader
Uploader

Postprzez Otherek » So, 4 lut 2012, 11:20

Baciątko od Nolana to najlepszy film o superbohaterze. Batman to idealny materiał na surowy, brutalny, mroczny obraz. To mogło się udać znacznie wcześniej, ale dotychczas chyba nikt się nie odważył zerwać z mocnym stereotypem, że film na podstawie komiksu musi obracać się w takich właśnie klimatach - komiksowych. Poprzednim Batmanom towarzyszył znak firmowy DC Comics, czyli kicz. No niestety, postacie z DC Comics są kiczowate.

http://i.imgur.com/kEJYK.jpg
http://i.imgur.com/6TEQq.jpg

Batman Nolana jest poważniejszy, wystarczy spojrzeć na Jokera.
http://i.imgur.com/WxnAl.jpg tutaj Jack Nickolson z Batmana w reżyserii Tima Burton'a. Ewidentne komiksowe cechy, jaskrawe kolory, czysty dokładny make up i idiotyzm. Bo patrząc na niego, mam wrażenie że robi sobie jaja, a nie jest psycholem.
http://i.imgur.com/EANG2.jpg A tutaj Ledger, wyraźnie mroczniejsza wersja, bardziej psychopatyczna. Niedokładny make up, zmarszczki, paskudna i odpychająca morda. Ubranie również mniej oczojebne.

Nolan odwalił kawał dobrej roboty, ale czy należy dawać mu kredyt za zrobienie z Batmana obrazu rodem z realnego świata, gdzie nie każdego da się uratować, a bohater czasem musi wybrać mniejsze zło? Nie, komiks Batman taki jest. Tzn, prawdziwy skurwysyński Batman jakiego znam z młodości. W latach '90 posiadałem kilka już wtedy starych komiksów o Mrocznym Rycerzu i z ręką na sercu mówię, że w dzisiejszych czasach coś takiego by nie przeszło. Pamiętam scenę w której Riddler podłożył ogień w czyjejś willi , a Batman ratował dziecko które było w środku. Niemowlę. Wyniósł je pod peleryną. Kiedy je wyjął, okazało się że nie przeżyło. TAK, ZWŁOKI NIEMOWLAKA W KOMIKSIE. Burton robiąc pierwszego Batmana miał chyba zły materiał. Bardzo zły. A raczej złą kategorie wiekową. Nolanowi należą się brawa za metamorfozę postaci, ale Batman był hardcore'owy już wcześniej. Po prostu nie na taśmie.
Obrazek
Otherek
Weteran
Weteran

Ulubiona gra Java: Nowhere

Powrót do Filmy, seriale