Wstęp: Command & Conquer 4: Tiberium Twilight po polsku Tyberyjski Zmierzch, okazała się ostatnią częścią trylogii. Poprzednie części okazały się hitami czy ostatnia część się nim okaże zobaczymy ?
Grywalność: Command & Conquer 4 Tyberyjski Zmierzch została wydana przez firmę EA.
Gra została wydana w Sierpniu 2010 roku. Jest ono grą strategiczno/wojenną.
Stajemy po środku konfliktu GDI oraz Nod. Po wybraniu strony walczymy z wrogiem.
Bitwy są toczone na wszystkich kontynentach świata czyli na całym świecie.
Tytuł jest ciężki do przejścia, ale da się go przejść. Mimo, że gra ma 1,5 roku trzyma odpowiedni poziom. W niej trzeba być precyzyjnym co do sekundy, bo można przegrać bitwę a potem wojnę i koniec gry, tego byśmy nie chcieli. Musimy także dbać o pieniądze, bo bez niej nie wybudujemy wojska i nie utrzymamy bazy. Zaskoczyło mnie, że nie mamy potyczki tylko kampanie to minus tej części. Elementy gry bazy, bronie czy wojska są z SCI-FI. Podsumowując ta część gry wypadła dobrze. Wciąga na długo czasu, a nie jak inne gry są na 1 h czy na kilka minut, żeby ją przejść trzeba się namęczyć.
Grafika: Teraz omawiam grafikę. Znakomicie odwzorowane są wybuchy, pojazdy czy wyposażenie bazy. Mamy dużo pojazdów od piechoty aż po arsenał najcięższy.
Baza składa się z dział bojowych, głównej bazy i innych. O bazy walczymy z wrogami możemy je zyskać bądź stracić. Wiele także zależy od taktyki czy wybierzemy ofensywną czy defensywną przed walką. Jak za bardzo pewni siebie będziemy możemy stracić część bazy, też jak wszystkie wojska wyślemy na wrogą bazę. Czasami trzeba nawet zaryzykować, ale bez ryzyka nie ma zabawy. Od nas zależy jak wrogów pokonamy.
Niektóre misje są na czas, a niektóre na pokonaniu wroga, trzeba być szybkim i precyzyjnym w działaniach. Wojska dzielimy na 3 drużyny, więc to duży plus i ułatwia atak czy obronę bazy. Grafika twórcom wypadła dobrze.
Dźwiek: Dźwięk Jak gram nie słucham muzyki w czasie zabawy, ale czasem słucham.
Dźwięki w Tytułu są nie przyjemne dla uszu. Słychać ten sam dźwięk podczas menu i gry.
Dobrze, że można wyłączyć dźwięk. Za dużo się nie rozpisałem, ale ten aspekt w grze nie jest najważniejszy. Tutaj nie wyszło najlepiej.
Podsumowanie: Doszliśmy do końca recenzji gry. Command & Conquer 4 Tiberium Twilight w miarę udany Tytuł, ale jak każda gra/człowiek nic nie jest idealne. Na pewno plusami gry są różne typy jednostek wojennych/bazy. Także kolejnym plusem są 3 drużyny jak wspomniałem wcześniej ułatwia atak czy obronę bazy. Minusami gry są: brak trybu potyczki w starszych wersjach była, a w tych nie wiem czemu zabrakło, 2 minusem jest muzyka. Dla fanów gier strategicznych i nie tylko, gra jest godna polecenia i uwagi.
Szkoda, że nie została gra przetłumaczona na nasz język ojczysty czyli Polski, to by ułatwiło grę, bo nie każdy zna języki obce. Podsumowując udana to jest produkcja, oby takich więcej. To już koniec
Grywalność: 10
Grafika: 9
Dźwiek: 4

w ten sposób podziekujesz