Witaj! Anonymous

Czerwiec '09

Forumowy magazyn o grach java i nie tylko!

Re: Czerwiec '09

Postprzez Otherek » So, 23 maja 2009, 21:36

Kącik Filmowy

Dragon Ball Evolution
Film na podstawie anime które poprzewracało ludziom na całym świecie w głowach.
W życiu tego nie oglądałem (przyznam... wolałem Czarodziejkę z Księżyca :))
To dzięki tej bajce (obrońcy praw anime walcie się. Dla mnie to bajka) polscy widzowie poznali co to anime.
Powstało parę serii DB (Z, GT i pewnie coś jeszcze) oraz dziesiątki pełnometrażowych animacji.
Teraz pewien śmiałek postanowił zekranizować żywą legendę Dragon Ball.
Pozostaję tylko pytanie:
Czy aby na pewno z anime powinno się robić filmy ?
Reżyserem obrazu jest James Wong odpowiedzialny między innymi za Z Archiwum X, Tylko Jeden, Oszukać Przeznaczenie.
Film opowiada o losach Japońca (granego przez Amerykanina) o imieniu Goku. Posiada on nadludzką siłę (Ki) i jest typową szkolną ścierą. Zrozumcie: Koleś jest mutant i w ogóle a da sobą pomiatać przez byle bolków ze szkoły bo mu dziadek się nie każe bić z byle kim. No weźcie jaj nawet nie róbcie. Jego zadaniem jest ratowanie świata a nie może przy okazji skopać paru ciołków ?
Dużym plusem produkcji jest obecność gorących Azjatek. Brakuje niestety nagości. Film ma niewykorzystany potencjał ;) Nie ma chleba panowie... ocena niżej.
Nie mogę nic zarzucić humorowi. Niezły polew jest z Mistrza Roshi.
Uczył dziadka Goku... tylko dlaczego jest od niego ze 20 lat młodszy ?
Oprawa audio-video stoi na wysokim poziomie. Efekty świetlne to klasa sama w sobie.
Charakteryzacja i kostiumy przeciętne (za mało odkrywają u panienek).
Strój Goku w finale jest po prostu śmieszny a jego transformacja w szczura to już w ogóle śmiech na sali.
Dragon Ball Evolution to pozycja tylko i wyłącznie przeznaczona dla fanów serii.Dla mnie zero przyjemności z oglądania. Z drugiej strony i fani mogą uznać to za badziew bo anime może być znacznie lepsze. [other]

Ocena 5+
Najlepsza scena:pierwsze pojawienie się Roshi'ego
Otherek
Weteran
Weteran

Pochwały: 143
Ulubiona gra Java: Nowhere

Postprzez Otherek » So, 23 maja 2009, 21:37

Gran Torino
Ostatni film w którym Clint Eastwood zagrał jako aktor.
Na samą myśl że już więcej nie zobaczymy tego wielkiego reżysera i aktora na ekranie, łezka kręci się w oku.
Jest to najlepszy powód do obejrzenia filmu Gran Torino.
Obraz opowiada historię Walta Kowalskiego. Jest on weteranem i rasistą mieszkającym w dzielnicy żółtków i murzynów. Po śmierci żony został jedynym białasem w okolicy. Ma syna który ma go w dupie i jedyne o co się troszczy to spadek jaki dostanie po śmierci staruszka.
Pewnego dnia Władek wygania z podwórka gang żółtków za co sąsiedzi są mu bardzo wdzięczni.
Zaczynają mu znosić chińskie żarcie i inne gówno. Walter oczywiście wszystko wyrzuca. Denerwuje go to że młode pokolenie to sami bandyci, złodzieje i chamy ale do czasu...
Miejscowa ciota o imieniu Thao próbuję się wkraść do garażu Walta i zakosić jego zabytkowe "Gran Torino".
Po nieudanej próbie przychodzi się przyznać do błędu i przeprosić. Zaczyna pracę dla Władzia (ten ma radochę bo znalazł niewolnika). Po czasie dostrzegł że chłopak jest dobrym człowiekiem tylko nie radzi sobie w życiu.
Starzec postanawia go wyszkolić na prawdziwego mężczyznę. Znajduję mu pracę, kupuje narzędzia, zaprowadza do fryzjera który uczy go przekleństw...
Wszystko pięknie dopóki nie wmiesza się gang pragnący zemsty. Poniewierają młodego i jego rodzinę.
Walt zaczyna z nimi wojnę ...
Gra aktorska jest wyśmienita, teksty zabójcze (kawał o barmanie i trzech kolorowych).
Pełno tu przekleństw i picia browarków.
Typowo polskie klimaty :)
Jeden z najlepszych filmów Clinta Eastwooda który zmusza do myślenia (ktoś ma z tym problemy to lepiej się nie zabiera za to dzieło bo po prostu nie zrozumie o co tam chodzi).
Polecam. [other]

Ocena 9+
Najlepsza scena : Zaskakująca końcówka ! Poza tym ? Cały film !
Otherek
Weteran
Weteran

Zapowiedź Terminator Salvation

To już 4 część kultowej serii James'a Cameron'a z tą różnicą że ten pan nie ma z filmem nic wspólnego.
Samym tytułem twórcy prawdopodobnie wbili sobie samobója. Nie chce nic sugerować w szczególności iż piątka znów wróci do przeszłości (wydarzenia między 1 a 2 częścią). Sami się domyślcie o co mi chodzi.
W odróżnieniu od poprzednich części mamy tu post apokaliptyczną rzeczywistość.
Nie ma już Stanów Zjednoczonych, Meksyku jak i setki innych miast i państw. Ludzie w głowach mają jedynie wizje śmierci. Do boju rusza ruch oporu z John'em Connor'em na czele.
Co z tego wyjdzie ? Przekonamy się już 5 czerwca.[other]
Otherek
Weteran
Weteran

Przemądrzały czarodziej z mutacją i trądzikiem powraca ! Oczywiście znów będzie ratował świat czy tam zamek przed złem. Po zmartwychwstaniu, Voldemort nabiera sił i odbudowuję armię Śmierciożerców aby dopaść okularnika z syfem na czole, przy okazji przejmując władze nad magicznym światem czarodziejów.
Przyznam... przeczytałem książkę (dwie ostatnie części) i nie było takie złe.
Potter zawsze kojarzył się z gejami, fetyszystami i innym sadomaso.
Po zdaję się trzykrotnym przełożeniu premiery możemy się domyślić że nadal się kojarzy :)
W trailerze zapewne ujrzeliśmy najlepsze sceny.
Premiera 24 lipca.[other]
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 23 maja 2009, 21:41

W następnym numerze:

Recenzje:
Star Trek
The Sims 3
Wimbledon 2009
Terminator Salvation
Pro Golf 2010 World Tour
i nie tylko ;)

ponadto:
Hyde Park
Konkurs

Mam nadzieję że reszta ekipy w końcu ruszy tyłki i coś pomoże bo jak na razie to wszystko robiłem sam (z jednym wyjątkiem).
Dzięki szymas ;).
Otherek
Weteran
Weteran

Poprzednia strona

Powrót do JavaCenter Magazyn