Witaj! Anonymous

Harry Potter i Insygnia Śmierci - część 2

Recenzje gier/telefonów.
Regulamin działu
1.Recenzje piszemy samemu
2.Staramy się pisać poprawnie (ortografia).Osoby mające z tym problem proszone są o zainstalowanie specjalnego oprogramowania (Firefox, Word).
3.Jeśli nie grałeś w daną grę to nie zabieraj się za pisanie jej recenzji.

Harry Potter i Insygnia Śmierci - część 2

Postprzez ar23s » So, 16 lip 2011, 14:54

Obrazek

Insygnia Śmierci - część 2
Wszyscy ze zniecierpliwieniem czekając na drugą część od EA nie mogli doczekać się ostatniej, finalnej odsłony Harry'ego Pottera. Tym razem świat nas zaskoczył w niespodziewanym momencie, otóż Gameloft pozyskało licencję od Warner Bros na produkcję ostatniej części zatytułowanej "Insygnia Śmierci - część 2". Jak im wyszło?

O grze słów kilka
Harry Potter kontynuuje swoją wędrówkę w poszukiwaniu horkruksów Lorda Voldemorta. Oczywiście towarzyszą mu najbliższi przyjaciele: Hermiona i Ron. Wspólnie muszą pokonywać wszelkie przeszkody, aby raz na zawsze pokonać Mrocznego Pana.

Gameplay
Zaczynając od samego poczatku, menu główne wygląda przyzwoicie. Bardzo ładnie Gameloft zrobiło logo, podoba mi się. Zaczynając grać, wybieramy trudność. Do dyspozycji mamy średnią lub trudną, nie ma tu miejsca dla początkujących. Może to i lepiej? W każdym bądź razie grafika jest przyzwoita, ale jak zaczynamy walczyć to dopiero przekonujemy się jak wysoko Gameloft postawiło sobie poprzeczkę. Zaczynając wymachiwać różdżką na wszystkie strony wystrzeliwując zaklęcia do wrogów, możecie być pewni że na długo zapamiętacie te wrażenia. Trzeba samemu zobaczyć, jak ładnie wygladają te walki. Można śmiało powiedzieć, że w przeciwieństwie do pierwszej części od EA, produkcja Gameloftu przebija ją w tej technice ;) Za to ogromny plus.

Perspektywa bohaterów ukazana jest z lotu ptaka i dobrze że tego nie zmienili. Do grupy naszych trzech bohaterów dołącza Gryfek - goblin znający wszystkie zabezpieczenia Banku Gringotta. Niestety, nie będziemy mogli nim sterować. Ładnie wygląda otoczenie, dosyć szczegółowo. Jeśli chodzi o przeciwników to jest ich kilka: pająki w dwóch odmianiach, ludziki w zbrojach i śmierciożercy. Dosyć pochwał czas na ewentualne minusy. A tych jest może mało, ale i tak przekonujemy się że ta gra nie jest taka piękna, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Niestety misje są krótkie, bo tylko sześć i 2 godzinki wystarczą, aby przejść całą grę. Zaś najgorszy błąd pochodzi wprost od firmy, który pozwolę sobie zacytować z zapowiedzi:

Interesująco ma się przedstawiać poziom z walką i okiełznaniem smoka, na którym dane nam będzie polatać.

I tu można śmiało powiedzieć: oszustwo! Okiełznanie smoka jeszcze jest, ale walka z nim i możliwość latania na jego grzbiecie to tylko w intro podczas wczytywania kolejnej misji. I co to za radość, gdy nie możemy sterować wielkim latającym smokiem? To nic że jest ślepy, ale zawsze :) Ocena gry od tego nie wzrośnie. Niestety to nie jedyny błąd. Śmiało można zaliczyć dosyć mało interakcji na przedmioty, w przeciwieństwie od części pierwszej, gdzie logika była prawie przez cały czas pożądana. A co jest typowe dla produkcji Gameloftu, gracz jest niemal prowadzony za rekę i tego tu nie zobaczymy.

Podsumowanie
Mimo że gra jest krótka i kilka poważnych błędów obniży końcową ocenę, to jednak warto przeżyć niesamowite walki z przeciwnikami i Lordem Voldemortem. Gra jest dosyć dobra, jednak przyznaję że według mnie pierwsza część "Insygnia Śmierci" od Electronic Arts jest bardziej godna uwagi. Jeśli mimo tego odpalicie "Insygnia Śmierci - część 2" to na pewno się nie zawiedziecie. Bo jak zwykłem mawiać: warto poznać zakończenie ;)

Dźwięk: 7+
Grafika: 8+
Fabuła: 10

Ocena końcowa: 7+

Gra w skali od 1 do 10
Obrazek
GaduGadu Contact: 42490142
ar23s
Uploader
Uploader

Pochwały: 144
Model telefonu: Nokia 6303classic
Ulubiona gra Java: Might & Magic 2

Re: Harry Potter i Insygnia Śmierci - część 2

Postprzez kratek44 » So, 16 lip 2011, 18:23

Napisana przez Ciebie recenzja zachęca mnie do zagrania w ten tytuł. Jest krótka, ale piszesz, że lepsza od cz. 1 w którą miałem przyjemność grać. Chętnie bym sprawdził jak GL wypracował technikę walki w owej grze. Czyż będę miał okazję się o tym przekonać?

Za recenzję daję 7/10 troszkę mniej napisałeś niż w ostatnich, ale cieszy to, że powstają recki :D pozdro

Pomogłem Ci, dodałem grę która Ci się spodobała, popierasz moją wypowiedź?
Jeśli tak, podziękuj w postaci Obrazek To nic nie kosztuje.

Obrazek

kratek44
Przyjaciel
Przyjaciel

Pochwały: 36
Model telefonu: k310i
Ulubiona gra Java: Stranded I/II

Postprzez Invictus » So, 16 lip 2011, 18:53

Recenzja dobra, trzyma wysoki poziom. Co do gry dałbym pół oceny niżej. Produkcje można przejść w krótszym czasie niż 2h, na normalnym poziomie trudności bardzo trudno było zginąć, zamiast niektórych wstawek fabularnych przydałyny się osobne misje. Przykładem wstawka przed poziomem w Hogwarcie mówiąca, że Harry i przyjaciele przybyli do Hogsmeade gdzie napotkali śmierciożerców i dementorów. Tak trudno było z tego zrobić osobny poziom?
To samo dotyczy walki ze smokiem, która została opisana w recenzji. Już nie mówię o smoku jako bossie, ale pytam czemu nie zrobiono sekwencji ucieczki z Gringota na jego grzbiecie? Chyba Gameloft mógł się bardziej postarać. Wkurzyło mnie też udawanie RPG. Są niby jakieś levele i czary do wyboru, ale nie sposób nauczyć się innych. Nie ma też wskaźników rozwoju postaci, co w pierwszej części od EA o ile mnie pamięć nie myli było obecne. Liczne wady gry być może wpływają niekorzystnie na jej odbiór, ale nie zmieniają faktu, że gra jest dużo lepsza od pozostałych z logo HP z pod szyldu EA.

Obrazek
Obrazek

Invictus
Moderatorzy Globalni
Moderatorzy Globalni

Pochwały: 78
Model telefonu: SE cedar + k550i
Ulubiona gra Java: stranded 2

Postprzez bossmarcin » Pn, 18 lip 2011, 10:58

Recenzja udana i trzyma poziom ,a co do gry zawiodła mnie ,liczyłem na coś lepszego ,a ją 2 razy na luzie przeszłem i na trybie trudnym gra się jak na łatwym ,plus poszedł dla autora recki.
Obrazek
Obrazek
Pomogłem postaw Obrazek w ten sposób podziekujesz
bossmarcin
Vip
Vip

Pochwały: 39
Model telefonu: Nokia 5130 xm
Ulubiona gra Java: Real Football

Postprzez Freefall007 » Śr, 3 sie 2011, 13:48

Gra dobra, oparta szczegółowa na fabule filmu.Dość krótka,mało bossów (w zasadzie tylko Voldemort i Snape).
Recke oceniam 9/10
Freefall007
Vip
Vip

Pochwały: 36
Model telefonu: SE k750i,Avilla

Postprzez Mrozu212 » Wt, 3 kwi 2012, 13:21

Dla mnie ta gra jest super lepsza niż te które robił EA oprócz insygni śmierci 1 wszystko mi się w nej podoba i ci którzym myslą że jest gupia to się grubo mylą dam 10/10
Mrozu212

Postprzez micmm3 » Pt, 13 kwi 2012, 21:35

HP od EA był o wiele lepszy.Był nie tylko dłuższy ale miał też lepszą grafikę.Może poza Księciem Półkrwi.
Co do gry moja ocena:5/10
micmm3
Użytkownik
Użytkownik

Model telefonu: Sony Ericsson K550
Ulubiona gra Java: Medal of Honor 2010

Powrót do Recenzje