Witaj! Anonymous

Jak kupić i wyciągnąć gry lub aplikacje java?

Gotowe pomoce dla użytkowników forum.

Jak kupić i wyciągnąć gry lub aplikacje java?

Postprzez jonny » Wt, 6 paź 2009, 20:28

Zarejestruj się aby zobaczyc tresc wiadomosci

Od podziękowań są Obrazek

Kontakt tylko via PW i XMPP/Jabbber.
Obrazek
Obrazek

jonny
Administrator
Administrator

Pochwały: 1045
Model telefonu: Galaxy Nexus
Ulubiona gra Java: Soul of Darkness

Re: Kupowanie i "Wyciąganie" Gier Java

Postprzez noname.odsiebie » Wt, 6 paź 2009, 21:35

Dziwne... Ja na mojej nokii 6630 bez problemu zapisuję sobie każdą zakupioną grę. Wydaje mi się, że powinno działać na innych symbianowcach.
Zawsze instaluję gry na karcie pamięci, ale jeśli zainstaluje się w pamięci telefonu też będzie działać, tylko wtedy szukamy gry na C:, nie na E:.
Więc to wygląda tak:
- Uruchamiamy jakiś menadżer plików
- Wchodzimy do E:\System\Apps (albo C:\System\Apps)
- Widzimy listę folderów. W moim przypadku wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
- Aplikacje java instalują się w tych dziwnych folderach o nazwach typu [101db59f], [101e4002] itd... Przeglądamy je po kolei i otwieramy pliki .txt. Czasami możemy po ikonie pliku .aif i .app poznać czy to ta aplikacja, o którą nam chodzi. Dla przykładu ja szukam gry "Doom RPG", którą kupiłem jakiś czas temu. Znalazłem ją w folderze [101e4002] (można poznać po ikonie):
Obrazek
Dla pewności otwieram plik [101e4002].txt. W pierwszej linii widać nazwę aplikacji (w tym przypadku "Doom RPG"). W drugiej natomiast ścieżkę do pliku .jar (E:\system\MIDlets\[1011c8b5]\J11412.jar)
Obrazek
Gotowe! Kopiujemy sobie plik .jar do jakiegoś katalogu z grami, zmieniamy nazwę na jakąś normalną i wrzucamy na www.javacenter.pl ;)

PS. W przypadku aplikacji symbianowych najlepiej znaleźć folder aplikacji w E:\System\Apps. Zazwyczaj tutaj nazwa folderu kojarzy się z nazwą aplikcji (np. u mnie dla gry "Brothers in Arms 3D" będzie to E:\System\Apps\BIA3D-EIB). I najlepiej skopiować cały folder w inne miejsce i później (np. po zmianie softu) skopiować znów do E:\System\Apps.
noname.odsiebie
Użytkownik
Użytkownik

Model telefonu: Nokia 6630

Postprzez jonny » Wt, 6 paź 2009, 21:47

Co jest takiego dziwnego? i tu trzeba być pewnym że pójdzie na innych telefonach, nie tylko na symbianowcach... :)
W sposób który podałem możemy wyciągnąć wersje gier o różnych rozdzielczościach, nie używamy do tego celu telefonu (kasa za połączenie z internetem w celu pobrania gry), zajmuje to tylko chwilę i mamy od razy plik *.jar i *.jad na dysku.

Na początek grę którą ściągniesz swoim sposobem prześlij do komputera i spróbuj wypakować winrarem. Jeżeli wyskoczy ramka że archiwum uszkodzone znaczy że plik jest chroniony.

Obrazek
Obrazek

jonny
Administrator
Administrator

Postprzez noname.odsiebie » Śr, 7 paź 2009, 08:29

No, dziwny dla mnie jest pierwszy akapit Twojego posta, w którym piszesz, że gry są rozbijane na kilka plików lub zabezpieczane jakimiś algorytmami. Oczywiście wypakowałem sobie taką grę na kompie i wszystko jest cacy. Dooma RPG wrzuciłem nawet na javacenter, więc można sobie sprawdzić (wyciągnąłem go właśnie tym sposobem ;)) - link tutaj.

Oczywiście plik .jad też jest. W tym samym folderze, co plik .jar, tylko bez żadnej końcówki. A to, że gra nie jest na kompie, a w telefonie mi nie przeszkadza. I tak zawsze mam w zwyczaju najpierw testować grę na telefonie, więc bym ją przegrał. Z resztą skopiowanie to chwila (kopiuję przez bluetootha, więc żadnych kabli, nic po prostu przerzucam i jest :D).

Z tym, że Twoim sposobem można wyciągnąć wersje gier o różnych rozdzielczościach i na różne telefony to chodzi o to, że płacąc raz można pobrać kilka wersji tej samej gry czy tylko o to, że można pobrać grę dla innego telefonu niż się posiada, niestety płacąc za każdą wersję (np. swoją ulubioną grę dla telefonu, który kupiliśmy z allegro i już do nas idzie ;))?

Podsumowując oba sposoby mają swoje mocniejsze i słabsze strony.
Zalety mojego:
- nie musimy szukać i instalować żadnych wtyczek w przeglądarce
- nie trzeba mieć dostępu do komputera (można to zrobić np. w pociągu itp.)
- od razu możemy sprawdzić grę na telefonie (nie wszystkie warto wyciągać z telefonu)
- w razie problemów z grą składamy reklamacje i na pewno nie będzie problemów (być może w Twoim sposobie też, ale miałbym stracha, że na reklamację mi odpiszą, że wykryli, że ściągałem z komputera i oczywiście skłamią, że pewnie ściągnąłem wersję na inny telefon i jak jestem taki cwaniak to niech sobie sam radzę - miałem kilka razy problem, że kupiona gra nie chodziła i zawsze bez problemu wysyłali mi wtedy działającą wersję, albo oferowali inną grę w zamian - tutaj nie wiem czy byłoby prosto)
- przede wszystkim nie trzeba się bawić przy przepisywaniu linka do gry do okna przeglądarki
- można wyciągnąć z telefonu gry, które zakupiliśmy w przeszłości (zanim poznaliśmy Twój sposób) i są już zainstalowane na telefonie

Zalety Twojego:
- możemy pobrać wersję na inny telefon, a nawet inną rozdzielczość niż posiadamy
- nie trzeba szukać gry w tych dziwnych folderach o nazwach [101e4002] itp. (jak mamy zainstalowane kilka aplikacji to nie problem, ale przy 50 to nas czasem k&%_#@a strzeli zanim znajdziemy)
- nie płacimy za połączenie z WAP (kryzys jest, trzeba oszczędzać ;))
- działa niezależnie od tego jaki model telefonu posiadamy (nie wiem jak mój sposób będzie działać na SonyEricssonach, Sagemach, Samsungach i niesymbianowych Nokiach - wydaje mi się, że gdzieś da radę znaleźć tę grę na telefonie, ale gdzie oto jest pytanie - Twój sposób jest jeden na każdy telefon, mój na każdy telefon będzie trochę inny). Jest bardziej uniwersalny (chociaż najpierw musimy znaleźć wtyczkę, która udaje nasz telefon).
noname.odsiebie
Użytkownik
Użytkownik

Model telefonu: Nokia 6630

Postprzez jonny » Śr, 7 paź 2009, 11:13

Ciesze się że działa i Twój sposób ;) Tylko największym minusem jest wyciąganie na jeden telefon... Trudno żebyś kupił grę na s40 i trudno żeby Twój sposób zadziałał na Nokiach s40 (czyli żebym i ja z niego skorzystał).

W moim chodzi o to że płacąc raz, masz przez pewien nieokreślony czas możliwość wyciągania gier na różne rozdzielczości i różne modele, aż "do wyczerpania zapasów" :D Tym sposobem są wyciągane prawie wszystkie gry które znajdujemy na forach... Piszę prawie, bo jak widać i Twój sposób działa.

Sam tym sposobem kupiłem 3 gry jak na razie... Lemef z MV kupił o wiele więcej, nie mówiąc już o moonsc4p3.

Wtyczki są podane, instalacja zajmuje może minutę... a z user agentami to nie problem raczej ;) sony ericssony różnią się tylko pudełkiem więc nie ma różnicy czy to k800, c902 czy c702. w nokiach bardzo podobnie... wyciągniemy na nokie 5300 to powinna pójść na wszystkich s40 z rozdzielczością 240x320.

Obrazek
Obrazek

jonny
Administrator
Administrator

Postprzez Kietlin » Śr, 7 paź 2009, 13:36

Dobra,znamy plusy i minusy obu sposobów więc koniec dyskusji ...

[edit]MySza: ... i zamykam kto co nie będzie wiedział jak się używa na PW albo SB[/edit]
Obrazek
Kietlin
Administrator
Administrator

Pochwały: 67
Model telefonu: HTC Sensation
Ulubiona gra Java: Angry Birds

Re: Wyciąganie Gier Java - Wersja na Przeglądarkę Opera

Postprzez jonny » Cz, 12 lis 2009, 02:21

Wyciąganie Gier Java - Wersja na Operę

Zarejestruj się aby zobaczyc tresc wiadomosci

Obrazek
Obrazek

jonny
Administrator
Administrator

Re: Jak Kupić i Wyciągnąć Gry lub Aplikacje Java?

Postprzez Agent Pan Dziobak » Śr, 24 lut 2010, 07:18

Czy w iPlusie takie coś też zadziała, i czy nie będzie trzeba za to płacić?

Nie bądż już taki bezradny (Meciu™)
Jeśli szukasz coś, a ja to mam, ściągnij to i podziękuj mi wstawiając plusa
Agent Pan Dziobak
Użytkownik
Użytkownik

Pochwały: 123
Model telefonu: Samsung S5230 Avila
Ulubiona gra Java: Nie twój interes

Postprzez Kietlin » Śr, 24 lut 2010, 09:15

i czy tak ciężko sprawdzić?
Obrazek
Kietlin
Administrator
Administrator

Pochwały: 67
Model telefonu: HTC Sensation
Ulubiona gra Java: Angry Birds

Postprzez Agent Pan Dziobak » Wt, 16 mar 2010, 16:18

Dzisiaj, taki test zrobiłem na wyciąganie gier przez sposób jonny'ego i mi ściągnał się plik Predator the Duel.jar który ma 240B ledwie, a jak zrobić, żeby były te kilobajty na tej instalce, próbowałem na Mozilli dzięki user agent Sony Ericsson K510i?
Jeśli szukasz coś, a ja to mam, ściągnij to i podziękuj mi wstawiając plusa
Agent Pan Dziobak
Użytkownik
Użytkownik

Pochwały: 123
Model telefonu: Samsung S5230 Avila
Ulubiona gra Java: Nie twój interes

Następna strona

Powrót do FaQ