Witaj! Anonymous

Lipiec '09

Forumowy magazyn o grach java i nie tylko!

Re: Lipiec '09

Postprzez Otherek » Pn, 22 cze 2009, 14:35

Manchester United Soccer 09

Obrazek
Manchester...
Nie ukrywam że nie przepadam za tym klubem a w szczególności za Cristiano Ronaldo (bo to gej i łamaga).
Nie wiem czy wszyscy zauważyli ale znajduję się On w dwóch miejscach na plakacie (na środku i w prawym dolnym rogu). Może ma brata bliźniaka ?

Gameplay
Do wyboru mamy tryby Exhibition (pojedynczy mecz), Cup (puchar) oraz Training (czyli trening).
W każdym z tych trybów możemy grać tylko Manchesterem United ! Jak można sobie wbić już na samym początku samobója ? Na szczęście można wybrać sobie przeciwnika.
Jest między innymi Real Madryt, Barcelona, Chelsea Londyn, Boca Juniors, Celtic Glasgow.
Oczywiście nie ma licencji i nazwy są poprzekręcane. Ale co jest ? Flagi klubów są jak najbardziej prawdziwe... Więc jeśli flagi są na licencji to dlaczego nie nazwy klubów ?
Odpowiedź jest jedna : Hands on Mobile. Firma ta od wieków produkuję mobilne shity, jest istnym postrachem waszych telefonów. Jeśli widzicie tą nazwę, radzę bez zastanowienia wiać jak najdalej.
Gameplay w Manchester United Soccer 09 jest okropny. Taka grafika w grze na 240x320 (wersja N95) jest niedopuszczalna ! Niech was nie zmyli ta ze screenów. To wygląda gorzej niż pierwsza Fifa z Super Nintendo.
Piłkarze są mali, ruszają się tak że można powiedzieć że się nie ruszają.
Strzał to najgorszy element rozgrywki. Nie ma siły strzału a celność...
Może wyjaśnię bliżej:
Mamy taki pasek a na nim 4 "kolumny". Jeśli w okolicach środkowych zabarwi się na zielono to znaczy że strzał będzie celny, jeśli będzie żółty/pomarańczowy strzał będzie nie celny a jeśli będzie czerwony - walniemy balona jak w Rugby.
Nie mamy wpływu na to gdzie piłka poleci ani jak wysoko poleci.
Śmieszny jest fakt iż strzały z głowy są mocniejsze od tych z nogi... dużo mocniejsze.
Realizmu w tym nie ma, przyjemności też nie.
Nie wiem jak można wypuścić taki produkt a w dodatku żądać za niego jakichkolwiek pieniędzy !
Najgorsza piłka ostatnich lat.

Grafika
O tym już troszeczkę się wypowiedziałem.
Jedyne czego nie mogę się uczepić to stadion. Wygląda on nieźle w porównaniu do reszty pieńków biegających (a raczej toczących) się po murawie.
Grafika w menu jest ładna tylko... Cristiano widnieje na niej 2 razy. Narażać człowieka na widywanie tego cwela w podwójnym wydaniu to zbrodnia karana pozbawieniem wolności do lat trzech.

Dźwięk
Jedynym miejscem w którym występuje to zjawisko jest menu. Generalnie za dużo powiedziane bo muzyczka gra przez jakieś 15 sekund tylko przy włączeniu gry...
Kpina.

Podsumowanie
MU Soccer 09 jest największym piłkarskim gniotem z jakim miałem do czynienia.
Nie spodziewałem się niczego wielkiego ale to przebiło wszystko co można było sobie wyobrazić. Tej gry nie powinno być ! Hands on Mobile potwierdziło że ma rękę tylko i wyłącznie do tworzenia gniotów. Albo lepiej : Nie mają rąk więc robią gry z dupy.[other]

Wady (bo zalet nie ma)
- Grafika
- Możliwość grania tylko team'em ManU
- Brak dźwięków
- Brak siły strzałów, namierzania
- Brak licencji na nazwy drużyn

Ogólnie: 1/10

Gameplay: 1/10

Grafika: 1/10

Dźwięk: 1/10
Otherek
Weteran
Weteran

Pochwały: 143
Ulubiona gra Java: Nowhere

Postprzez Otherek » Pn, 22 cze 2009, 14:36

Obrazek
Sympatyczna gierka z PSP powraca tym razem na telefony komórkowe.
Czy milutka kulka oraz cukierkowy świat i tym razem zaczarują graczy ?

Gameplay
W odróżnieniu od innych platformówek tutaj nie sterujemy postacią lecz obracamy światem.
Generalnie nie jest to platformówka lecz zwyczajna zręcznościówka.
Nie grałem w wersje z PSP ale słyszałem o niej wiele dobrego. Przez pierwsze 5 minut zabawy z Loco Roco Hi byłem zachwycony. Wreszcie coś nowego i idealnego do krótkiego szpila w pociągu.
W grze chodzi o zbieranie takich ciemnych ludzików i innych "owoców". W miarę wcinania tych "owoców" nasza kulka zaczyna rosnąć i rosnąć...
Wszystko przedstawione jest w słodziutkiej oprawie. Przyjazna grafika, muzyczka...
Ale przez to cholerne obracanie światem kręci się w głowie !
Po czasie robi ci się niedobrze a wcześniej milutka muzyczka zaczyna wkurzać.
Ludzie jeśli wytrzymacie chociaż 15 minut... podziwiam.
Ciekawą możliwością jest rozszczepienie kulki na parę mniejszych.
Bardzo przydatne jeśli nie możemy przedostać się do jakiejś lokacji bo grubas jest za bardzo spasiony.
Wykorzystuję się to również do latania. Są takie że tak powiem "strumienie" które wywiewają postać.
Oczywiście nie wywieję dopóki się nie rozszczepimy.
Zastanawiacie się pewnie co zrobić gdy nie możemy się wturlać pod jakąś większą górkę.
W takim wypadku wciskamy jednocześnie 4 i 6. Jeśli przytrzymamy oba przyciski dłużej, skok będzie wyższy.
Ogółem było by kapitalnie gdyby nie monotonia.
Wszystko ciągle się powtarza a po dłuższej grze człowiek zaczyna wymiotować.

Grafika
Słodziutka, cukierkowa... obrzydliwie słodka i cukierkowa !
Co za dużo to nie zdrowo. Na psp może to być fajne ale przy rozdziałce 240x320 robi się niedobrze.
Nie mogę powiedzieć że jest brzydka. Jest perfekcyjna. Wszystko wygląda jak wyglądać powinno, nie ma żadnej pikselozy walącej po oczach. Prostu przez to całe obracanie jest nie przyjemnie.

Dźwięk
Muzyka wciąż się powtarza. Fakt że jest fajna lecz tak przez cały czas to samo ?
To się tylko dokłada do tej całej rzygowicznej atmosfery.
Ale fajna jest :)

Podsumowanie
Sony wykonało kawał dobrej roboty. Tytuł grywalny, solidny.
Loco Roco jest jedną z najlepszych gier zręcznościowych dostępnych na platformę mobilną.
Trudno znaleźć w tych czasach tak malowniczą i przyjazną grę.
Świetny przerywnik od mordowania terrorystów, zombie, orków, kosmitów itp.[other]

Wady i Zalety
+ Milutka atmosfera
+ Nowość jak na telefony

- Zamieszanie
- Przyprawia o mdłości

Ogólnie: 7/10

Gameplay: 6/10

Grafika: 9+/10

Dźwięk: 6/10
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 22 cze 2009, 14:36

Wimbledon 2009

Jest to kolejna "tenisowa" gierka od Gameloftu, będąca wierną kopią Tennis Open 2007.

Po uruchomieniu mamy do wyboru 3 tryby gry: Exhibition, Wimbledon i Carrer Mode
W pierwszym trybie sami dobieramy sobie kim i z kim chcemy grać. Wybieramy rodzaj nawierzchni kortu (trawiasta, ziemna lub twarda). Do dyspozycji mamy 3 poziomy trudności: Junior, Amator i Pro. Ponadto możemy sami określić długość meczu (ilość setów i gemów), a także sam tryb gry Singiel, Debel lub Mikst. pod względem różnorodności opcji gra zaskakuje nas pozytywnie.

W trybie Wimbledon wybieramy czy chcemy zagrać Singla czy Debla, wybieramy zawodnika/zawodniczkę i zaczynamy turniej.

Najciekawiej prezentuje się ostatni z trybów gry, czyli kariera. Sami ustalamy sobie imię naszego zawodnika, jego wygląd, styl gry i rozpoczynamy grę. Na początku jesteśmy na 200 miejscu w rankingu. Pokazuje się nam mapa świata na której znajdują się miejsca treningowe i n punkt zapisu gry. Z biegiem czasu, po kilku treningach pojawiają się pierwsze turnieje, których wygranie nie zabiera dużo czasu. Mecze są krótkie, a przeciwnicy słabi. Zdecydowanie brakuje oryginalnych turniejów(nazwy poprzekręcane np. French Tournament). Jedynie Wimbledon ma poprawną nazwę
Graficznie, gra nie różni się niczym od Tennis Open 2007. Nie ma niczego nowego. W grze zdecydowanie brakuje znanych czołówek światowego tenisa. Nazwiska są powymyślane, przez co gra bardzo dużo traci.

Grywalność stoi tu na wysokim poziomie, gra się identycznie jak w Tennis Open 2007, Mamy dużą różnorodność zagrań(drop shot, passing shot, lob, volley, smash, i powerful stroke).

Ogólnie gra prezentuje się pozytywnie, ale nie zaskakuje.[azbest]

Zalety:
+różnorodność opcji
+grywalość

Wady:
-brak licencji na nazwy turniejów i zawodników
-kopia Tennis Open 2007
-poziom trudności

Ocena:

Ogólnie 8/10
Grywalność 8/10
Grafika 7/10
Dźwięk 7/10
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 22 cze 2009, 14:37

Nokia E52

Kolejny "tani" biznesowy smartfonik od Nokii z Symbianem 9.3 S60v3 i FP2. Telefon jest kopią Nokii E55 z jedną różnicą - brakuje klawiatury QWERTY.

Telefon posiada bardzo mocny procesor ARM 11 taktowany 600 MHz. Ponadto posiada 256 MB Pamięci NAND flash i 100MB ramu. Połączenie to sprawuje, że telefon działa bardzo płynnie, bez najmniejszych zawieszeń.

Model jest wyposażony w Dosyć duży (2,4 cala) wyświetlacz o gamie 16 milionów kolorów.
Na plus zasługuje także wystarczająco duża klawiatura, która ułatwia granie i pisanie sms'ów.
Nokia E52 pracuje we częstotliwościach 850, 900, 1800, 1900, UMTS i WCDMA 2100.

Telefon posiada bardzo wiele różnorodnych bajerów. Nie zabrakło WiFi, HSDPA, GPS czy dodatkowej kamerki do wideorozmów. Dużym plusem jest także bateria o pojemności 1500 mAh, która wystarcza na 18 godzin słuchania muzyki.

Telefon został ponadto wyposażony w wystarczający aparat 3,2 Mpx z funkcją wideo, diodową lampę błyskową i funkcją redukcji czerwonych oczu. Filmy nagrywa się z w niezłej jak na telefony komórkowe rozdzielczości 640x480.

Funkcje muzyczne telefonu wspiera gniazdo słuchawkowe 3,5mm, dzięki któremu możemy podłączyć do niego własne słuchawki bez używania specjalnego adaptera. Nie zabrakło także Radia z RDS [azbest]

Obrazek

Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Wt, 23 cze 2009, 20:04

THE SIMS 3

GAMEPLAY:
Niedawno ukazała się już trzecia odsłona, komputerowego symulatora życia. The sims jest serią znaną wszystkim graczom. W wersji na telefony komórkowe jeszcze nie doczekaliśmy się konkretnej wersji. Tak też jest z "trzecią" generacją simsów. Simy mają bardzo ograniczone umiejętności, a ich poziom myślenia jest zbliżony ludziom pierwotnym. W grze mamy możliwość zapamiętania 3 rodzin, co jest plusem. Simów tworzymy krok po kroku, dobierając im kolor skóry, włosów, a także rodzaj fryzury. Mamy także do dyspozycji, operowanie kolorem ubrań czy butów, a także co jest dla mnie zaskoczeniem, możemy wybrać długość rękawów czy spodni. Po ustawieniu wyglądu sima przechodzimy do jego cech. Możemy sami sobie ustalić czy dany sim będzie otwarty na nowe kontakty, czy też będzie wolał samotność. Na koniec ustawiamy imię sima.
Zaczynamy grę. Gameplay bardzo przypomina poprzednie części gry. Możemy tylko sterować simem i kazać mu robić co chcemy. W opcji "build mode" możemy zmieniać ustawienie mebli, a także je sprzedać.

Możemy także wybrać się razem z naszym simem do miasta. W miescie możemy odwiedzić kakie budynki jak labolatorium, sklepiki, duże markety, restauracja czy ratusz miejski. Nowością jest możliwość odwiedzenia sąsiadów.

GRAFIKA:
Graficznie gra prezentuje się nie najgorzej. Nie ma problemów z odróżnienie sima od podłogi. Tutaj nie ma większych zastrzerzeń.

DŹWIĘK:
Dźwięk osobiście wolę wyłączyć, bo jego monotonność może komuś przeszkadzać. [azbest]

OGÓLNIE:

Plusy:
+ Różnorodność opcji
+ rozbudowany gameplay
+można grać tak długo jak się chce, bo gra nie ma końca

Minusy:
- grafika ściągnięta z the sims 2
- monotonność gry
- poziom inteligencji simów

OCENA:

Ogólnie: 7/10
Gameplay: 7,5/10
Grafika: 8/10
Dźwięk: 6/10
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Wt, 23 cze 2009, 20:05

Kącik Filmowy

Obrazek

WWE Studios... jak zobaczyłem ten napis na początku filmu, trochę się przestraszyłem :)
W dodatku Jasiek Cena ? Nie no ten film nie może być dobry ! Myślę że każdy fan wrestlingu który odważył się załączyć ten film, zareagował podobnie. Pierwsze wrażenie zabija... ale czy aby na pewno ?
Zapraszam do lektury.

Głównym bohaterem 12 Rund, jest Detektyw Danny Baxter. Na jednym z patroli udaję mu się schwytać groźnego terrorystę - Miles'a Jackson'a . W akcji przypadkowo ginie dziewczyna złoczyńcy i oczywiście za wszystko jest obwiniany nasz niebieski kolega... Po roku Miles ucieka z więzienia i planuję zemstę. Porywa laskę Baxter'a i wciąga go w swoją grę : Jeśli uda mu się wypełnić 12 niebezpiecznych zadań, puści dziewczynę...
Całość bardzo przypomina Szklaną Pułapkę 3 - koleś biega po całym mieście, wybuchają bomby itd.
Efekty specjalne są naprawdę niezłe. Piękne wybuchy, kraksy, tarany :D
Jedyne czego mogę się przyczepić to nieśmiertelność Danny'ego. Wychodzi praktycznie z każdej opresji, dosłownie bez szwanku.

John Cena wypadł nawet dobrze. Ogólnie, wrestlerzy są bardzo dobrzy w te klocki (jakby nie patrzeć, to co robią w ringu to też gra aktorska). Zabrakło mi jakiegoś małego Rap Battle. Była na to świetna okazja gdy Danny grał w billarda w klubie. To by było niezłe bo jak wiadomo, Cena jest mistrzem przy mikrofonie (w WWE oczywiście).
Chciałbym zobaczyć tego pana w roli Terminatora. Mimika jest dosłownie idealna... No ale cóż... Taki się już urodził :)

Do samego filmu nic nie mam. Porządna rozrywka przypominająca kino akcji lat '80. Wtedy co drugi film taki był i nikt nie narzekał. Dlaczego mamy narzekać teraz ? [other]

Ocena 7-/10
Najlepsza scena: Pościg na początku filmu (Jaś przebijał się przez wszystko jak Godzilla), cała akcja z helikopterem (heh w pewnym momencie myślałem że zrobi F-U)
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Wt, 23 cze 2009, 20:05

Witam w HydeParku Magazynu JavaCenter!

Na początek kilka dowcipów :

Dowcipy:

Mały Jasiu budzi się w środku nocy i jest przestraszony. Idzie do pokoju mamy i widzi, że ona stoi nago przed lustrem. Pociera swoje piersi i mruczy:
- Chcę mężczyzny, chcę mężczyzny.
Skonsternowany Jasiu wraca do swojego pokoju. Następnej nocy dzieje się to samo. Trzeciej nocy Jasiu budzi się, idzie do pokoju mamy, patrzy, a tam z jego mamą leży facet. Prędko biegnie do swojego pokoju, zdejmuje piżamkę, pociera swoją klatkę piersiową i mruczy:
- Chcę lowelek, chcę lowelek.

Dziewczyna z chłopakiem siedzą popijając piwo z butelek. Dziewczyna zamyślona głaszcze butelkę posuwistym ruchem w górę i w dół w jej szerszej części.
- O czym myślisz? - spytał chłopak.
- O moim byłym chłopaku.
- Pomyśl trochę o mnie.
- Dobrze - powiedziała dziewczyna gładząc szyjkę od butelki...

Co mają wspólnego UFO i inteligentna blondynka?
- Ciągle o nich słyszysz, ale nigdy nie widziałeś.

Noc poślubna. Młodzi leżą w łóżku i palą papierosy po skończonym akcie
- Czy miałaś przede mną jakiegoś faceta?
- Ależ co ty, kochanie, żadnego.
- A ja miałem.

Młody nauczyciel i stary idą razem na lekcję. Młody - stosy kserówek, teka wypchana książkami, dziennik w zębach. Stary idzie na luzaka, niesie tylko klucz od sali.
Młody mówi z podziwem:
- No no, po tylu latach pracy, to pan ma to wszystko w głowie?
- Nie synu, w dupie...

Do znakomitego lekarza specjalisty przychodzą rodzice pewnego młodego człowieka i biadolą:
- Panie doktorze, nie możemy odciągnąć syna od komputera.
- No cóż - wyrokuje lekarz - trzeba będzie go leczyć.
- Ale czym?!
- Normalnie! Dziewczętami, papierosami, piwem...

Przy wódce w gospodzie trzej chłopi przechwalają się:
- Ja - mówi pierwszy - wyhodowałem w tym roku wielkie jabłka. Każde ważyło kilogram! - Moje jabłka - mówi drugi - były większe. Miały po dwa kilogramy!
- To jeszcze nic - mówi trzeci. - Ja wyhodowałem takie jabłko, że jak wiozłem je furą na jarmark, to wyszedł z niego robal i zeżarł mi konia! [Azbest]

A teraz mała galeria :

najpierw trochę oznakowania drogowego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trochę alkoholu:

Obrazek

i na koniec coś z polskich dróg:

Obrazek

[Azbest]

Na koniec trochę ciekawostek:

Czy wierz, że

...Bierzesz oddech mniej więcej 10 milionów razy rocznie

...Brytyjczycy wyrzucają do śmieci aż 4,4 miliona jabłek dziennie, a przeciętna brytyjska rodzina marnuje aż jedną trzecią kupowanej żywności - a to zbereżnicy :P

...Charlie Chaplin zajął kiedyś 3 miejsce w konkursie na jego własny sobowtór.

...Czekolada ma śmiercionośny wpływ na serce i układ nerwowy psa.

...Człowiek, który na Ziemi waży 70 kilogramów po wylądowaniu na Księżycu ważyłby zaledwie 12 kilogramów.

...Czy wiecie że każdy człowiek przez całe życie zjada ok. 6 pająków i innych owadów podczas snu DOBRANOC! :-D haha

...Dotarcie ze Słońca na Ziemię zajmuje światłu jedynie około 8 minut.

...Jesteśmy około 1 cm wyżsi rano niż wieczorem

...Jeśli wjednym momencie podskoczyłby naraz miliard ludzi - siła uderzenia byłaby równa eksplozji 500 ton

...Kobiety mrugają prawie dwa razy częściej niż mężczyźni.

...Kot ma 32 mięśnie w każdym uchu.

...Ludzki żołądek musi co dwa tygodnie produkować nową warstwę śluzu. W przeciwnym razie sam by się strawił

Reszta ciekawostek w następnym numerze !
Zapraszamy !

Redagował Szymas & Azbest
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Wt, 23 cze 2009, 20:20

!!!KONKURS!!!

Oto pierwszy i mam nadzieje nie ostatni konkurs w naszym magazynie.
Do wygrania jedyna w swoim rodzaju nagroda niespodzianka.
Dla każdego kto weźmie udział i prawidłowo odpowie na zadane pytania, również coś mamy ;)
Odpowiedź na każde z pytań, znajdziesz podczas czytania magazynu.

Pytanie nr 1. Kto wcielił się w postać Danny'ego Baxter'a w filmie 12 Rund ?
Pytanie nr 2. Jak nazywa się prom kosmiczny którym latamy w grze Star Trek ?
Pytanie nr 3. System komputerowy odpowiedzialny za zagładę ludzkości w grze Terminator Salvation to...

Odpowiedzi wysyłać poprzez prywatną wiadomość lub maila (oczywiście do mnie).
Pozdrawiam
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Wt, 23 cze 2009, 20:26

W następnym numerze :

Recenzje:
Stranded 2 : Mysteries of Time
Sonic Unleashed
Spiderman : Toxic City
Harry Potter and Hafl-Blood Prince
i nie tylko...

W tym miesiącu wszyscy przyznają że poszło nam o wiele lepiej :)
To oczywiście zasługa azbesta zrobił na prawdę dużo. Pierwszy Hyde-Park za nami i mam nadzieję że wam się podobało ;)
Zapraszam za miesiąc na następny numer.
Pozdro od redakcji ;)
Otherek
Weteran
Weteran

Poprzednia strona

Powrót do JavaCenter Magazyn