WstępGra jest wyjątkową grą logiczną, ponieważ pojawiło się w niej wiele ciekawych walk i wartkiej akcji. Wielbiciele książek i filmów o słynnym detektywie Holmesie z pewnością się na tej grze nie zawiodą. Zwłaszcza że towarzyszy nam jego partner, doktor Watson
O grze słów kilkaJak już wspominałem, jest to wyjątkowa gra logiczna bazująca na filmie. Nasz dzielny detektyw wraz z Watsonem muszą rozwiązać sprawę tajemniczych zniknięć kobiet w Londynie. Szybko dowiadujemy się jednak że za tym wszystkim stoi bardzo tajemnicza postać - Lord Blackwood. Sprawa się jednak komplikuje, gdyż mimo pojmania Blackwood'a nie wszystko zostało wyjaśnione... w dodatku Lord uciekł z więzienia!
Watsonie, ruszamy!Gra wyszła spod skrzydeł Gameloftu i wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Rzadko tak bardzo gry mi się podobają, więc ocena już wzrasta

Warto dodać że gra jest długa i to również zasługuje na plus. Akcja jest wartka i posuwa nas do przodu. Z poczatku wykonujemy tradycyjne zdolności detektywa, typu szukania tajemniczych przejść, ukrytych kluczy, aż do ratowania dziewczyny i pomaganiu stróżom prawa w trudnych sprawach. Tak więc gra nie jest nużąca, w dodatku trafiamy do bardzo ciekawych miejsc. Na bardzo ładnie wykonane ulice Londynu, więzienia, portu, podziemi, dużej ilości mieszkań pobocznych bohaterów... i jak tu się nie nudzić? Gra jest dobrze odwzorowana na filmie, co zasługuje na plus

Nie zabrakło też walk z wysłannikami Lorda Blackwooda, kóre wygladają bardzo ładnie. Na kolejny plus zasługuje wygląd przeciwników. Mimo że nie różnią się inteligencją

mają różnorodne ubiory, więc czujemy się jak na planie filmowym. Przynajmniej nie poruszają się jak w filmach o Jackie Chanie, gdzie każdy wróg czeka na lanie, przychodząc pojedynczo. Nie zabrakło też specjalnych umiejętności naszych bohaterów. Holmes doskonale dedukuje i walczy, a jego partner Watson świetnie włada bronią. Oczywiście każdym z nich możemy sterować. Gra jest bardzo różnorodna: możemy walczyć, prowadzić dorożkę, rozmawiać, zatrzymywać podejrzanych i prowadzić śledztwo. Gameloft zrobiło świetną oficjalną grę, w porównaniu z innymi bazującymi na filmie, choćby najnowszy Harry Potter i Insygnia Śmierci - część 2. Warto zagrać Sherlockiem Holmes'em
PodsumowanieJest to jedyna najlepsza gra od GL bazująca na filmie. Jest bardzo dobrze dopracowana, fabuła jest znakomita. Warto po ną sięgnąć, aby zobaczyć jak to wszystko wygląda w całości. Świetne lokacje, walki, interakcje z wieloma przedmiotami i świetne zakończenie dodają tylko atrakcyjności. Nie zauważyłem żadnych błędów. Tak więc telefon w dłoń i przeżyj przygodę w wielkim detektywem!
Dźwięk: 9
Grafika: 9+
Fabuła: 10
Ocena końcowa: 9+