Witaj! Anonymous

Sherlock Holmes - recenzja by ar23s

Recenzje gier/telefonów.
Regulamin działu
1.Recenzje piszemy samemu
2.Staramy się pisać poprawnie (ortografia).Osoby mające z tym problem proszone są o zainstalowanie specjalnego oprogramowania (Firefox, Word).
3.Jeśli nie grałeś w daną grę to nie zabieraj się za pisanie jej recenzji.

Sherlock Holmes - recenzja by ar23s

Postprzez ar23s » Wt, 19 lip 2011, 10:55

Obrazek

Wstęp
Gra jest wyjątkową grą logiczną, ponieważ pojawiło się w niej wiele ciekawych walk i wartkiej akcji. Wielbiciele książek i filmów o słynnym detektywie Holmesie z pewnością się na tej grze nie zawiodą. Zwłaszcza że towarzyszy nam jego partner, doktor Watson ;)

O grze słów kilka
Jak już wspominałem, jest to wyjątkowa gra logiczna bazująca na filmie. Nasz dzielny detektyw wraz z Watsonem muszą rozwiązać sprawę tajemniczych zniknięć kobiet w Londynie. Szybko dowiadujemy się jednak że za tym wszystkim stoi bardzo tajemnicza postać - Lord Blackwood. Sprawa się jednak komplikuje, gdyż mimo pojmania Blackwood'a nie wszystko zostało wyjaśnione... w dodatku Lord uciekł z więzienia!

Watsonie, ruszamy!
Gra wyszła spod skrzydeł Gameloftu i wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Rzadko tak bardzo gry mi się podobają, więc ocena już wzrasta :) Warto dodać że gra jest długa i to również zasługuje na plus. Akcja jest wartka i posuwa nas do przodu. Z poczatku wykonujemy tradycyjne zdolności detektywa, typu szukania tajemniczych przejść, ukrytych kluczy, aż do ratowania dziewczyny i pomaganiu stróżom prawa w trudnych sprawach. Tak więc gra nie jest nużąca, w dodatku trafiamy do bardzo ciekawych miejsc. Na bardzo ładnie wykonane ulice Londynu, więzienia, portu, podziemi, dużej ilości mieszkań pobocznych bohaterów... i jak tu się nie nudzić? Gra jest dobrze odwzorowana na filmie, co zasługuje na plus ;) Nie zabrakło też walk z wysłannikami Lorda Blackwooda, kóre wygladają bardzo ładnie. Na kolejny plus zasługuje wygląd przeciwników. Mimo że nie różnią się inteligencją :) mają różnorodne ubiory, więc czujemy się jak na planie filmowym. Przynajmniej nie poruszają się jak w filmach o Jackie Chanie, gdzie każdy wróg czeka na lanie, przychodząc pojedynczo. Nie zabrakło też specjalnych umiejętności naszych bohaterów. Holmes doskonale dedukuje i walczy, a jego partner Watson świetnie włada bronią. Oczywiście każdym z nich możemy sterować. Gra jest bardzo różnorodna: możemy walczyć, prowadzić dorożkę, rozmawiać, zatrzymywać podejrzanych i prowadzić śledztwo. Gameloft zrobiło świetną oficjalną grę, w porównaniu z innymi bazującymi na filmie, choćby najnowszy Harry Potter i Insygnia Śmierci - część 2. Warto zagrać Sherlockiem Holmes'em ;)

Podsumowanie
Jest to jedyna najlepsza gra od GL bazująca na filmie. Jest bardzo dobrze dopracowana, fabuła jest znakomita. Warto po ną sięgnąć, aby zobaczyć jak to wszystko wygląda w całości. Świetne lokacje, walki, interakcje z wieloma przedmiotami i świetne zakończenie dodają tylko atrakcyjności. Nie zauważyłem żadnych błędów. Tak więc telefon w dłoń i przeżyj przygodę w wielkim detektywem!

Dźwięk: 9
Grafika: 9+
Fabuła: 10

Ocena końcowa: 9+

Obrazek
GaduGadu Contact: 42490142
ar23s
Uploader
Uploader

Pochwały: 144
Model telefonu: Nokia 6303classic
Ulubiona gra Java: Might & Magic 2

Re: Sherlock Holmes - recenzja by ar23s

Postprzez sebast2 » Wt, 19 lip 2011, 11:41

Świetna, wciagajaca gra polecam.
Moja ocena 9,5/10
Obrazek

Obrazek
sebast2
Vip
Vip

Pochwały: 7
Model telefonu: GT - S5560
Ulubiona gra Java: Gish

Postprzez Invictus » Wt, 19 lip 2011, 12:04

Trzeba się zgodzić, że jest to najlepsza egranizaja na javę Gameloftu. Ciekawe, różnorodne zagadki, pojedynki na pięści i niezła fabuła składają się na bardzo dobrą grę. Fabula różni się trochę od tej z filmu, ale nie odbiega od niej znacznie. Zgadzam się zautorem: w Scherlocka po prostu trzeba zagrać.

Obrazek
Obrazek

Invictus
Moderatorzy Globalni
Moderatorzy Globalni

Pochwały: 78
Model telefonu: SE cedar + k550i
Ulubiona gra Java: stranded 2

Postprzez Tecedos » Wt, 19 lip 2011, 22:53

Świetna recenzja !
A co do gry, to naprawdę Gameloft się postarał.

Jeśli ci pomogłem ? Kliknij Obrazek

Obrazek

Tecedos
Weteran
Weteran

Pochwały: 45
Model telefonu: Galaxy Mini
Ulubiona gra Java: Plants Vs. Zombies

Postprzez Yakuza » N, 31 lip 2011, 14:10

Zanim zobaczyłem w gazecie grę Sherlock Holmes,na telefonie miałem
Sherlock holmes:mystery of the mummy. Zajmowała ona jedyne 90kb(!),a w ciągu całej gry odgrywany był tylko jeden soundtrack. Pomimo tego,była to bardzo dobra produkcja, przejście pierwszego pokoju było tak trudne... Jednak była to świetna gra,w której wymagane jest dużo myślenia i znania języka angielskiego. Gdy zagrałem w SH od Gameloftu, bardzo mnie zdziwił. Spodziewałem się zapamiętywania ciągu znaków, badania śladów,zaglądania do barów i rozmawiania z ludźmi itd. A co się okazało? Że to nawalanka przyciskiem 5 a szukanie rzeczy na regałach jest dziecinnie proste. Dla mnie 4/10.
Yakuza
Weteran
Weteran

Pochwały: 48
Model telefonu: Sony Ericsson Elm
Ulubiona gra Java: Splinter cell DA

Postprzez micmm3 » So, 14 kwi 2012, 09:41

Gra nie za bardzo mi się podoba.Bardzo dużo walczymy,w dwóch etapach jeździmy karetą i szukamy czegoś po szafach.Zgadzam się z Yakuzą że gra jest dziecinnie prosta.6/10
micmm3
Użytkownik
Użytkownik

Model telefonu: Sony Ericsson K550
Ulubiona gra Java: Medal of Honor 2010

Powrót do Recenzje