Stranded 2
Długo oczekiwany powrót najlepszej gry java typu survival.
Pierwotnie pierwsza część Stranded była robiona jako mobilny LOST (stąd wszystkie podobieństwa) jednak to Gameloft wykupił licencję i Glu musiało zmienić tytuł gry.
Tym razem klimaty zostały lekko zmienione... ale nie do końca. Piąty sezon Zagubionych opowiada głównie o podróżach w czasie. Druga część Stranded również opowiada o podróżach w czasie. Przypadek ?
GameplayChodzę po dżungli, a tu nagle wyskakuje ogromny Dinozaur ! Gadzina zaczyna mnie gonić, uciekam, uciekam, uciekam i nagle dziad mnie zeżarł ! Po chwili z uśmiechem na twarzy mówię : "ajjj trudny będzie sukinsyn".
No niestety okazało się że to tylko sen głównego bohatera w którym byłem skazany na porażkę

Doktorek budzi się w w bazie wojskowej na małej wysepce pełnej questów i zagadek. Od razu uprzedzam że jeśli nie lubisz gier polegających na rozmawianiu i chodzeniu z miejsca do miejsca to od razu możesz zrezygnować i pograć w LOST od Gameloftu ! Jeśli nie masz głowy do gier które same nie prowadzą Cię za rączkę też możesz zrezygnować i najlepiej wrócić do podstawówki żeby nauczyć się prostej czynności jaką jest myślenie. Przykładowo quest w którym mamy złowić określone gatunki ryb. Dostajemy wędkę ale... nie działa ! Idziemy kupić przynętę... nie mamy pieniędzy ! Co w takiej sytuacji należy zrobić ?
Osoba niemyśląca wyłącza grę i mówi "co za gówno".
A wystarczyło kopnąć parę razy w taką dziwną roślinę aby ją rozwalić a następnie wykopać robaki saperką z dziury po roślinie. Dobra idziemy na rybki ale nic nie ma. Powodem jest oczywiście nieodpowiednia pora dnia. Musimy iść spać i obudzić się rano. Idziemy na rybki i je łowimy. Ale zaraz zaraz... Brakuję jednego gatunku ! Dlaczego ? Każdy gatunek ryby występuję w innym miejscu. Wystarczy przejść do drugiej części portu i złowić mendę

Teraz opowiem o głównym wątku gry jakim są podróże w czasie. Jeden taki siwy profesorek znalazł kontinuum czasoprzestrzenne. Niestety podróżowanie jest groźne i kończy się śmiercią. Naszym zadaniem będzie odkrycie serum które pozwoli na bezpieczne śmiganie w czasie. Pierwszym miejscem w jakie będziemy mogli się udać będzie przeszłość (65 milionów lat p.n.e). Napotkamy oczywiście dinozaury. Roślinność jest całkiem inna niż w czasach obecnych co jest kolejnym dowodem na to że jak Glu coś robi, to robi to porządnie. Następnie będziemy mieli możliwość przenoszenia się do 2011 roku n.e.
Odkryjemy że cała placówka została zniszczona a ludzie zostali wybici. Oczywiście będziemy musieli to zmienić

. Nie chcę za bardzo wnikać w szczegóły fabuły aby nie zepsuć wam przyjemności z gry ale możecie uwierzyć w jedno - będzie się działo !
W pobocznych questach czekają zadania związane zarówno z teraźniejszością jak i przeszłością.
Przyniesiemy kości dinozaura niedowierzającemu profesorkowi aby udowodnić że cofamy się w czasie, zetniemy drzewa i przyniesiemy drewno żołnierzowi, złowimy rybki itp.
Jak dla mnie cud, miód i orzeszki
GrafikaDostępne są dwie wersje gry - 3d oraz jak nie trudno się domyślić 2d.
W jednej elementy otoczenia takie jak budynki, skrzynie, schody są w 3d co bardzo ułatwia rozgrywkę, w drugiej zaś wszystko jest płaskie i no ten... płaskie

Fabularnie obie wersje niczym się nie różnią co jest dużym plusem (użytkownicy słabszych modeli telefonów nic nie stracą !).
Grafika jest piękna i dopracowana w każdym najmniejszym szczególe. Animacja opadających drzew, maszyna w czasie "odbicia" od czasu - to wszystko wygląda perfekcyjnie.
Każda dostępna przestrzeń czasowa to małe dzieło sztuki które zachwyca pod każdym względem.
Więcej takich gier poproszę !
DźwiękChyba każdy gracz przyzwyczaił się do słabej jakości dźwięków midi. Na szczęście jeśli Glu robi taki genialny tytuł i muzyka nie może zawieść. Dźwięki trzymają klimat tajemniczości. Są bardzo miłe dla ucha i bardzo dopracowane.
PodsumowanieStranded 2 Mysteries of Time to najlepsza gra java w którą grałem. Nie mówię tego tylko jak fan Losta czekający na następny sezon ale jako gracz. Zdecydowanie pobiła pierwszą część. Sam nie wierzyłem że gram w grę na telefon komórkowy !
Ten tytuł przebija grywalnością połowę gier z wszystkich handheldów Nintendo razem wziętych.
Jeśli zagrasz to zapomnisz o Dino Crisis z PSX !
Jest tylko jeden haczyk. To gra tylko dla fanów gatunku co i tak nie zmienia faktu że to zupełnie nowy kierunek w dziedzinie gier mobilnych.
Ta gra przejdzie do historii !
Gratulacje panowie z Glu Mobile.[other]
Zalety ( o
wadach nawet nie ma mowy ! )
+ Nieliniowość
+ Grafika
+ Grywalność
+ Dźwięk
+ Ciekawe misje
+ Łowienie ryb
+ Survival
+ Podróże w czasie