Witaj! Anonymous

Sierpień '09

Forumowy magazyn o grach java i nie tylko!

Sierpień '09

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:42

Obrazek
Już trzecie wydanie magazynu !
W tym numerze prawdopodobnie największy tytuł ostatnich lat + rozwiązanie konkursu.
Ponadto Hyde Park przygotowany przez azbesta !
Miłej lektury.
Otherek
Weteran
Weteran

Pochwały: 143
Ulubiona gra Java: Nowhere

Re: Sierpień '09

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:46

NFL 2010 (by Gameloft)

Obrazek

Obrazek Obrazek

Football amerykański w nowej odsłonie.
Graficznie prezentuję się ładnie :)
Otherek
Weteran
Weteran

Obrazek

Obrazek Obrazek

Wojownicze żółwie ninja powracają. Premiera w wakacje
Otherek
Weteran
Weteran

Dance Dance Revolution Mobius (by Konami Mobile)

Obrazek Obrazek

Gra taneczna od Konami.
Otherek
Weteran
Weteran

Zapowiedzi od Global Fun

Cats Everywhere

Obrazek Obrazek

1916 - DogFight

Obrazek Obrazek

Dastardly & Muttley in their Flying Machines : Stop the Pigeon

Obrazek Obrazek
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:47

Gangstar: West Coast Hustle

Iphone

Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:48

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Obrazek

Kilka słów na poczatek....
Gra stworzona przez firmę Electronics Arts (EA), ta sama co od Simów.Gra nie jest zła.Oczywiście plątamy się po Hogwarcie i wykonujemy zadania.Z niektórymi uczniami można zagrać w jakąś grę np. Gobstones.
Z początku pląta się za nami Ron, co mnie wkurzało.

Fabuła
Tak jak już wcześniej wspomniałem chodzimy po Zakonie, spotykamy uczniów Hogwartu i wykonujemy powierzone zadania.Najbardziej w grze spodobała mi się część zręcznościowa.Znajdują się w niej gry z uczniami oraz pojedynki, które są najlepszą częścią tej gry.W Pojedynkach chodzi o to , by jak najwięcej razy trafić czarami swojego przeciwnika.Również za pomocą czarów możemy przenośić rózne przedmioty oraz coś uruchomić.Gra składa sie z 8 poziomów (nie jestem pewien).Ogólnie prezentuje dobry poziom.

Dźwięk
Dźwięk jest naprawdę bardzo ładny, tylko szkoda że brakuje go podczas gry.Pojawia się on tylko w Menu Gry oraz gdy ukończymy jakieś zadanie.Wielka szkoda, bo naprawdę gdyby dźwięk był podczas gry, dałbym z czystym sumieniem 10 punktów.A tak jest:

7/10

Grafika
Ogólnie grafika jest ładna.Otherowi nie spodobały się kroki, które pokazują się przed naszym bohaterem Harry'm.Z tym się nie zgodzę, ponieważ w gąszczu korytarzy Hogwartu można się łatwo zgubić, a "kroki"
pokazują nam w jakim kierunku mamy zmierzać.W grze spodobały mi się również miotły, które same zamiatają.Ciekawy pomysł.Za grafikę daję.....

8/10

Grywalność
Jak ktoślubi plątać się po korytarzach do jest gra dla niego.Mi w grze niespodobała się monotonność.Chodzimy w " te i wewte".Niestety to jest minus całej gry....Gra szybko się nudzi, więc i będzie mało punktów.Za grywalność......

6/10

Podsumowanie
Ogólnie rzecz biorąc, myślę że EA dobrze zrbiło tą grę.Jeśli ktoś jest fanem Pottera, to polecam, a jeżeli komuś się nudzi, to też polecam.Są minusy w grze, takie jak monotonność oraz mało dźwięku, ale są też i plusy za ciekawe pomysły związane z grafiką.Ogólna ocena gry to.........

7/10 czyli nieźle
:P
[szymas RIP]
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:50

Garbage Can

Pierwsza edycja Garbage Can'u (tłum. Kosz na śmieci). W każdym miesiącu będę wybierał kilka gier których absolutnie nie warto tknąć.
Tym razem przedstawiam zwycięzców w kategorii "Sportowe mniej niż zero"

Naked Babe Soccer
Nie oszukujmy się, piłka nożna jest tylko przykrywką. Chodzi o to żeby sobie pooglądać biusty animowanych Azjatek. Mamy parę minigierek - Strzelanie karnych, bronienie karnych, żonglerka i główkowanie.
W pierwszej wybieramy kierunek strzału (prawo, lewo, góra) i staramy się zatrzymać kreskę na środku paska celności. W drugiej pokazuję się strzałka z kierunkiem w którym strzela przeciwniczka (wystarczy wcisnąć np. prawo i karny obroniony). W trzeciej minigierce poruszamy się na boki i odbijamy piłkę za pomocą klawisza "5". W czwartej zaś wciskamy klawisze "2", "8", "5" aby rzecz jasna odbić piłkę głową...
Nie wiem jaki był cel wypuszczenia tej gry bo jeśli ktoś chcę postrzelać karniaki, zagra w Real Football a jak ktoś chce popatrzeć na kobiece piersi...

Skoki '09 Droga na Podium
Król niedopracowanych javek. Gra w której zawodnik z najlepszym wynikiem zajmuje ostatnie miejsce ! Tak, kuźwa to znaczy że bolek który skoczył 50m wygra z tym który skoczył powiedzmy 120m.
Gdzie są beta testy ? W polu ? A może ekipa testerów zachlała się z powodu długo oczekiwanej wypłaty i przetestowali grę "po pijaku" ? Ja naprawdę nie wiem jak można wypuścić takie niedopracowane coś i w dodatku żądać za nie jakichkolwiek pieniędzy !?
Wstyd i hańba. A potem narzekają jaka to Polska zacofana...[other]
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:51

Stranded 2

Długo oczekiwany powrót najlepszej gry java typu survival.
Pierwotnie pierwsza część Stranded była robiona jako mobilny LOST (stąd wszystkie podobieństwa) jednak to Gameloft wykupił licencję i Glu musiało zmienić tytuł gry.
Tym razem klimaty zostały lekko zmienione... ale nie do końca. Piąty sezon Zagubionych opowiada głównie o podróżach w czasie. Druga część Stranded również opowiada o podróżach w czasie. Przypadek ?

Gameplay
Chodzę po dżungli, a tu nagle wyskakuje ogromny Dinozaur ! Gadzina zaczyna mnie gonić, uciekam, uciekam, uciekam i nagle dziad mnie zeżarł ! Po chwili z uśmiechem na twarzy mówię : "ajjj trudny będzie sukinsyn".
No niestety okazało się że to tylko sen głównego bohatera w którym byłem skazany na porażkę :)
Doktorek budzi się w w bazie wojskowej na małej wysepce pełnej questów i zagadek. Od razu uprzedzam że jeśli nie lubisz gier polegających na rozmawianiu i chodzeniu z miejsca do miejsca to od razu możesz zrezygnować i pograć w LOST od Gameloftu ! Jeśli nie masz głowy do gier które same nie prowadzą Cię za rączkę też możesz zrezygnować i najlepiej wrócić do podstawówki żeby nauczyć się prostej czynności jaką jest myślenie. Przykładowo quest w którym mamy złowić określone gatunki ryb. Dostajemy wędkę ale... nie działa ! Idziemy kupić przynętę... nie mamy pieniędzy ! Co w takiej sytuacji należy zrobić ?
Osoba niemyśląca wyłącza grę i mówi "co za gówno".
A wystarczyło kopnąć parę razy w taką dziwną roślinę aby ją rozwalić a następnie wykopać robaki saperką z dziury po roślinie. Dobra idziemy na rybki ale nic nie ma. Powodem jest oczywiście nieodpowiednia pora dnia. Musimy iść spać i obudzić się rano. Idziemy na rybki i je łowimy. Ale zaraz zaraz... Brakuję jednego gatunku ! Dlaczego ? Każdy gatunek ryby występuję w innym miejscu. Wystarczy przejść do drugiej części portu i złowić mendę :)
Teraz opowiem o głównym wątku gry jakim są podróże w czasie. Jeden taki siwy profesorek znalazł kontinuum czasoprzestrzenne. Niestety podróżowanie jest groźne i kończy się śmiercią. Naszym zadaniem będzie odkrycie serum które pozwoli na bezpieczne śmiganie w czasie. Pierwszym miejscem w jakie będziemy mogli się udać będzie przeszłość (65 milionów lat p.n.e). Napotkamy oczywiście dinozaury. Roślinność jest całkiem inna niż w czasach obecnych co jest kolejnym dowodem na to że jak Glu coś robi, to robi to porządnie. Następnie będziemy mieli możliwość przenoszenia się do 2011 roku n.e.
Odkryjemy że cała placówka została zniszczona a ludzie zostali wybici. Oczywiście będziemy musieli to zmienić :). Nie chcę za bardzo wnikać w szczegóły fabuły aby nie zepsuć wam przyjemności z gry ale możecie uwierzyć w jedno - będzie się działo !
W pobocznych questach czekają zadania związane zarówno z teraźniejszością jak i przeszłością.
Przyniesiemy kości dinozaura niedowierzającemu profesorkowi aby udowodnić że cofamy się w czasie, zetniemy drzewa i przyniesiemy drewno żołnierzowi, złowimy rybki itp.
Jak dla mnie cud, miód i orzeszki :)

Grafika
Dostępne są dwie wersje gry - 3d oraz jak nie trudno się domyślić 2d.
W jednej elementy otoczenia takie jak budynki, skrzynie, schody są w 3d co bardzo ułatwia rozgrywkę, w drugiej zaś wszystko jest płaskie i no ten... płaskie :)
Fabularnie obie wersje niczym się nie różnią co jest dużym plusem (użytkownicy słabszych modeli telefonów nic nie stracą !).
Grafika jest piękna i dopracowana w każdym najmniejszym szczególe. Animacja opadających drzew, maszyna w czasie "odbicia" od czasu - to wszystko wygląda perfekcyjnie.
Każda dostępna przestrzeń czasowa to małe dzieło sztuki które zachwyca pod każdym względem.
Więcej takich gier poproszę !

Dźwięk

Chyba każdy gracz przyzwyczaił się do słabej jakości dźwięków midi. Na szczęście jeśli Glu robi taki genialny tytuł i muzyka nie może zawieść. Dźwięki trzymają klimat tajemniczości. Są bardzo miłe dla ucha i bardzo dopracowane.

Podsumowanie
Stranded 2 Mysteries of Time to najlepsza gra java w którą grałem. Nie mówię tego tylko jak fan Losta czekający na następny sezon ale jako gracz. Zdecydowanie pobiła pierwszą część. Sam nie wierzyłem że gram w grę na telefon komórkowy !
Ten tytuł przebija grywalnością połowę gier z wszystkich handheldów Nintendo razem wziętych.
Jeśli zagrasz to zapomnisz o Dino Crisis z PSX !
Jest tylko jeden haczyk. To gra tylko dla fanów gatunku co i tak nie zmienia faktu że to zupełnie nowy kierunek w dziedzinie gier mobilnych.
Ta gra przejdzie do historii !
Gratulacje panowie z Glu Mobile.[other]

Zalety
( o wadach nawet nie ma mowy ! )
+ Nieliniowość
+ Grafika
+ Grywalność
+ Dźwięk
+ Ciekawe misje
+ Łowienie ryb
+ Survival
+ Podróże w czasie
+ Dinozaury
+ Zajebisty pomysł !

Ogólnie: 10/10

Gameplay:
10/10

Grafika:
10/10

Dźwięk:
10/10

JavaCenter.pl POLECA

Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » So, 25 lip 2009, 13:52

Fight Night Round 4

Wprowadzenie:

Jest to już 4 odsłona znanej z PC i Play Station serii, gier bokserskich. W wersjach na PC czy konsole gra zaskakuje różnorodnością. Po wyjściu Fight Night Round 3 gracze myśleli że 4 odsłona będzie jeszcze lepsza. Jednak wersja komórkowa zawiodła. Gra ma bardzo wysokie wymagania, n awiekszości modeli przycina( nawet na nokii N93)

Gameplay:

Menu gry wygląda niemalże identycznie jak w "3" części. Mamy jedyne innych przeciwników. ( 7 zupełnie nowych nazwisk). W trybie kariery zaczynamy od tworzenia własnego boksera, który jest identyczny z tym z 3 części. Zaczynamy od wpisania nazwiska boksera i znowu mamy do wyboru kolor skóry, spodenek, rękawic i butów. Nie ma nic zaskakującego.
Umiejętności też są standardowe: Siła, stamina, zdrowie, serce doi walki i szybkość. Każdą z umiejętności możemy rozwijać aż dojdziemy do maksymalnego pułapu 100%.
Gra wygląda identycznie jak w poprzedniej wersji. Bokserów widzimy z boku, a nasz zawodnik jest po lewej stronie. Dużym minusem jest fakt, że nasi przeciwnicy są jeszcze słabsi niż w poprzedniej części. opuszczają ręce, zadają ciosy według schematu, bardzo łatwego do rozszyfrowania. Nawet jeśli gramy najsłabszym dostępnym bokserem, możemy znokautować najlepszego bez większych problemów, zasypując go gradem lekkich ciosów.

Grafika:

Jest identyczna, jak w pierwszej części, zmieniono jedynie silnik gry, przez co ma większe wymagania od poprzedniczki. Gra przez to przycina.

Dźwięk:

tu wypowiem się najkrócej, p[ponieważ nie jestem zwolennikiem gier java z prymitywnym dźwiękiem. Można wytrzymać, ale ja standardowo wyłączam :)

Plusy:

+ mimo wszystko porządna grafika
+ słynne licencjonowane nazwiska ( m.in. legendarni Lennox Lewis i Mike Tyson)

Minusy:

- zbyt duże wymagania, jak na grę w javie
- brak nowych opcji
- zbyt duże podobieństwo do poprzedniej wersji

Oceny:

Ogólnie: 5/10
Grafika: 8,5/10
Gameplay: 2/10
Dźwięk: 7,5/10

Podsumowanie:
Fight Night Round 4 nie wypada zbyt dobrze, gra została stworzona bez pomysłu, na podstawie hitowego Fight Night Round 3.
W moich odczuciach firma EA zdecydowanie zawiodła.[azbest]
Otherek
Weteran
Weteran

Następna strona

Powrót do JavaCenter Magazyn