Witaj! Anonymous

Spiderman (w środku zdjęcie Megan Fox!)

Oglądałeś ostatnio jakiś fajny film? Podziel się swoimi przemyśleniami!

Moderator: Uploader

Spiderman (w środku zdjęcie Megan Fox!)

Postprzez Otherek » Wt, 7 lut 2012, 12:44

Jako iż tekst jest długi, muszę jakoś zniechęcić do zamknięcia tej karty ;P
Obrazek

THAT SHOULD DO IT
a teraz czytać

"Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność" to chyba najsłynniejszy cytat jaki pochodzi z komiksowego uniwersum Marvela. Spiderman to najbardziej popularny superbohater wszech czasów. Jest bardzo kreatywnie zaprojektowany, bo posiada ciekawą moc i nie towarzyszy mu taki "przepych" jak w przypadku chociażby Supermana, który nie dość że strzela laserami z oczu, to jeszcze lata i w ogóle jest nieśmiertelny (a co!). Peter Parker, to osoba jaką chyba każdy znał, może nawet i lubił, ale się nie zadawał, bo to taki frajer. To taki Mirek, każdy go cisnął. Myslisz: Ironią jest to, że jest uważany za frajera, tylko dlatego że myśli o swojej przyszłości i woli się uczyć, a nie być popularnym w szkole i w późniejszym życiu otwierać drzwi w Kauflandzie. Nie. Z mojego punktu widzenia, to jednak debilizm żeby marnować najlepsze lata życia. Może i będzie zarabiał 3k miesięcznie, ale jako podwładny, bo jest dupa i się dalej nie przebije. Będzie pracował dla takiego kozaka, co mu rysował kutasy w zeszycie. W życiu trzeba mieć twardą dupę i znajomości. Co by taki Mirek zrobił, gdyby miał super moce. Naprawdę ktoś uważa, że stałby się wzorem do naśladowania? Nie, zrobiłby to czego normalnie by nie mógł, czyli byłby tym "fajnym, popularnym". Nie wierze, że ktoś jest outsider'em z wyboru. Taki Peter Parker, to postać którą łatwo da się polubić. Sympatyczny, nikomu nie wadzi, inteligentny. Jednak jakby tego było mało, budzi w nas swoje współczucie. Stracił rodziców kiedy był mały, a wujek, który go wychowywał, zginął na jego oczach. Ten bohater został stworzony tak, aby każdy go polubił. Jak można go negatywnie postrzegać? To taki mechanizm, dopingujemy mu, chcemy aby wygrywał, zdobył wymarzoną dziewczynę, etc. Przez to kreują się kapitalne czarne charaktery. No jaki potwór może robić coś takiego biednemu Spiderman'owi!? On tylko ratuje ludzi! Dlaczego chcesz zabić mu ciotkę, tylko ona mu została! Oto fenomen Spiderman'a. Widz i czytelnik jest z nim związany emocjonalnie. Od sympatii, po współczucie.
Oglądałem wczoraj pierwszą część filmu na Polsacie. Pomimo wielu głupich i niepotrzebnych scen... Kurde, to jedna z najlepszych ekranizacji komiksu o superbohaterach. Tobey Maguire jest niesamowity w swojej roli, pasuje idealnie. Nie dość że wygląda na Parkera, to jeszcze ma dobry głos. Kupuje Maguire'a jako Spidermana w całości. O Willem'ie Dafoe chyba nawet nie muszę wspominać. Najlepszy villian jakiego widziałem, perfekcyjny do tej roli. Niestety obsada nie jest tak dobrze dobrana w całości, Rosemary Harris w roli cioci May to jakieś nieporozumienie, to najgorsza postać w całym filmie i szczerze nie obchodził mnie jej los, niech ginie. Mimika podczas ataku Green Goblina była "teatralna", zero prawdziwych emocji, tylko rozszczepiona gęba, jakby szykowała się na finalną scenę "Głębokiego Gardła". Warto wspomnieć o scenie gdy kilku gości ściga Mary Jane. Nie jest to jakaś tam genialna scena, po prostu Kirsten Dunst nie ma na sobie stanika i fajnie jest sterczą suty w tej mokrej bluzeczce. Ot, takie tam, dla widza ;). Gdyby trochę popracować nad tym filmem, wyedytować kilka rzeczy, albo i nawet leciutko je przerobić... Jest klimat, dobra obsada, historia też bardzo fajnie opowiedziana... Mi to zupełnie wystarcza, jako fan pajączka jestem zadowolony, staram się myśleć o bardzo dobrych momentach, a te słabe wyrzucić w niepamięć.
Nie jest to jedyny niedoceniony film o superbohaterze, polecam obejrzeć wersje reżyserską Daredevil'a, która jest po prostu fantastyczna. O ile zwykłą oceniam na jakieś 4-, to Director's Cut zasługuje na 7,5, a jak ktoś jeszcze lubi Jennifer Garner, hoho...
Obrazek
Otherek
Weteran
Weteran

Pochwały: 143
Ulubiona gra Java: Nowhere

Re: Spiderman (w środku zdjęcie Megan Fox!)

Postprzez mejt5 » Cz, 9 lut 2012, 14:23

Świetny tekst, a to zdjęcie na początku zachęciło mnie do przeczytania całości :D
Obrazek
Obrazek nie gryzie ;)
mejt5
Uploader
Uploader

Pochwały: 64
Model telefonu: Nokia X2-00
Ulubiona gra Java: Stranded 2

Powrót do Filmy, seriale