Witaj! Anonymous

Wrzesień '09

Forumowy magazyn o grach java i nie tylko!

Re: Wrzesień '09

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 12:41

Go-Karty! 3D: Szkoła mistrzów

Wstęp:

Go-Karty! to nowa gra 3D od mniej znanego studia Baltoro Games. Gra ma na celu przybliżenie graczowi rywalizacji, poprzez gokartowe wyścigi na torach kartingowych. Co się im udało, a czemu nie zdołali podołać twórcy gry?? Gra ma plusy, ma też minusy, postaram się je wam bliżej pokazać.

Gameplay:

Po włączeniu gry i zmienieniu języka na polski, gra posiada bardzo ładne i przejrzyste menu. Ciekawe graficznie. Mamy następujące opcje: Nowa gra, Rekordy, Opcje, Pomoc, Autorzy i Koniec. Na początku wchodzę w zakładkę opcję, i tu zostaje zdziwiony. Można włączać i wyłączać automatyczny gaz i hamulec.
Są to rzadko spotykane opcje w grach java, ale bardzo przydatne w pierwszym wyścigu. Po sprawdzeniu opcji przechodzimy do trybu Nowa gra, aby zacząć się ścigać. Tutaj mam do wyboru Trzy tryby gry: potyczka, mistrzostwa i jazda na czas, w każdym z nich możemy wybrać jeden z 4 gokartów i jeden z 12 dostępnych torów. Później można także wybrać jak długi będzie wyścig a do dyspozycji mamy dystans od 1 do 8 okrążeń. W trakcie wyścigu, występują błędy. głównie graficzne, jednak najbardziej dotkliwym jest, zahaczanie się gokarta o bandę wewnętrzną. Powoduje to stratę czasową, a w przypadku jazdy bezpośrednio za przeciwnikiem, powoduje że od nowa musimy budować pozycje do wyprzedzenia rywala. Gra ma jednak także plusy, poziom trudności jest zadowalający, rywale jadą szybko, szczególnie najszybszy z nich. tory są ciasne, przez co wyprzedzanie jest utrudnione i bardziej realistyczne, nawet jak zrównamy się już z przeciwnikiem, to trzeba walczyć aby go wyprzedzić na dobre. Całościowo gra prezentuje się bardzo dobrze. Gokarty mogły by się poruszać nieco szybciej.[azbest]

Grafika:

Grafika została opracowana dosyć dobrze, jest rozmyta, ale nie przeszkadza to zbytnio w ściganiu. gra się dosyć płynnie. Elementy otoczenia, zostały przedstawione w sposób zadowalający, a kontury i barierki otaczające tor wystarczająco wyraźne. Menu prezentuje się dobrze, zarówno od strony grafiki 2D jak i 3D.

Dźwięk:

Dźwięk może przeszkadzać niektórym graczom, raczej polecam wyłączyć, wtedy jest lepiej się skupić. Na dłuższą metę dźwiek może stać się wkurzający.

Plusy:
+ poziom trudności
+ grafika 3D
+ różnorodność opcji, torów, kierowców
+ bardzo ładne i przejrzyste menu
Minusy:
- (brak płynności grafiki) gra samoczynnie przycina
- kiepski dźwięk
- błędy graficzne

Ogólnie: 7/10
Gameplay: 8/10
Grafika: 8/10
Dźwięk: 5/10

Mimo różnych błędów, w grę Go-Karty! 3D gra się bardzo przyjemnie, a sama gra jest godna polecenia,błędy nie są aż tak dokuczliwe, a do samej gry wystarczy się przyzwyczaić.

Otherek
Weteran
Weteran

Pochwały: 143
Ulubiona gra Java: Nowhere

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 12:42

Crash Bandicoot Nitro Cart 3D

Crash Bandicoot Nitro Cart 3D jest jedną najlepszych gier w historii jakie wyszły na platform symbian.
Gra zostałastworzona,przez grupę Vivendi Games, na wsparciu firmy Polarbit. Jest to gra o perfekcyjnie dopracowanej grafice, dynamice, i miłej muzyce. Na pierwszy rzut oka gra wydaje się być perfekcyjna, pod każdym względem, czy tak jest, zaraz się przekonamy.

Gameplay
:

Gra na samym początku ma tylko dwie opcje Quick Race i Start Game. W Quick Race na losowym torze jedziemy Crash Bandicootem. W grze mamy do dyspozycji różne bronie, do czego przyzwyczaiła nas wersja komputerowa.
Do dyspozycji, są różne bronie ofensywne: (rakiety, bomby),i defensywne (skrzynie z dynamitem, plamy oleju, osłona przeciwrakietowa) a także nitro, spowalniacze i słynne AKU-AKU (nitro połączone z osłoną która niszczy wszystko, co dotknie (przeciwników, i skrzynie z dynamitem itd) Do Dyspozycji mamy 12 torów. Ważnym elementem jazdy jest zbieranie Wumpasów - takich marchewek,które mogą się znajdować bezpośrednio na torze lub w skrzynkach bez znaku zapytania.

W trybie start game mamy 4 opcje które odblokowujemy stopniowo. Na począdku jest do dyspozycji tutorial i Cup, składający się z 4 tras. i Dwóch kierowców: Crash Bandocoota i DR No Cortex. Kolejnych kierowców (Coco, Ro, Yaya i Oxide) odblokowujemy, zbierając literki słowa CRASH znajdujące się na 4 wybranych torach. Wystarczy zająć jedno z 3 pierwszych miejsc w mistrzostwach aby odblokować nowe z nieco trudniejszymi torami. Po przejściu pierwszego Pucharu, odblokowują się nam 2 nowe tryby gry Story i Time Trial. Pierwszy polega na wypełnianiu założeń 8 kolejnych misji, w drugim możemy ustanawiać rekordy torów i okrążeń. [azbest]

Grafika:

Grafika jest wręcz powalająca, lepsza niż w niektórych starszych gierkach na PC. Postacie są świetnie odwzorowane, gra się bardzo płynnie, a sama gra nie zacina.

Dźwięk:

bardzo przyjemny w formacie mp3 , godny włączenia. w niczym nie przeszkadza, tylko uatrakcyjniając grę.

Zalety:
+ Genialna grafika
+ grywalność
+ przyjemny dźwięk
+ bronie
+ pomysł gry
Wady:
- jedyną wadą jest poziom trudności tóry jest zbyt niski.

Ogólnie: 9,7/10
Gameplay: 9/10
Grafika: 10/10
Dźwięk: 10/10

Gra jest przeznaczona wyłącznie na telefony wyposażone w system operacyjny symbian.

Javacenter.pl Poleca!!

Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 13:15

Star Wars Force Unleashed Ngage 2.0

Któż nie słyszał o Gwiezdnych Wojnach...
To z największych trylogii kina (stara oryginalna trylogia a nie ten nowy badziew).
Star Wars Force Unleashed na N-Gage 2.0 to jedna z najbardziej rozwiniętych graficznie gier jakie w życiu widziałem. Pozostaję jedyne pytanie: Co z grywalnością ?
Chciałbym również dodać że to moja ostatnia recenzja dla Magazynu JavaCenter.pl

Gameplay
W grze wcielamy się w sekretnego ucznia samego Dartha Vader czyli jednego z największych czarnych charakterów wielkiego ekranu. Przez większą część gry będziemy się włóczyć po galaktyce w poszukiwaniu niedobitków z zakonu Jedi. Początkowo zawiodłem się na gameplayu. Miałem nadzieję że pobiegam sobie po lokacjach wymiatając mieczem świetlnym a tu dupa. nie możemy nawet chodzić tym zgredem... Jedyną naszą rolą jest wciskanie odpowiednich strzałek na d-padzie aby wyprowadzić jakąś błyskawicę czy złapać przeciwnika za gardło i cisnąć nim o skały. Mamy do wyboru Force Grip, Push, Pull i Lightning.
Na początku o ile mnie pamięć nie myli, mamy do dyspozycji tylko Force Grip. Z czasem nasz bohater uruchamia program treningowy i tam uczymy się pozostałych mocy. Do czego w takim razie służy miecz świetlny ? Tylko i wyłącznie do obrony. W trybie landscape obrona wygląda trochę inaczej i moim zdaniem lepiej. Musimy przytrzymać zero i wcisnąć odpowiednią "strzałkę" na pojawiającym się kole (oczywiście d-padem). Z czasem gdy wszystko opanujemy, gra robi się naprawdę wciągająca ! Po 15 minutach gry zapomniałem o tym jak bardzo wkurzało mnie to że bohater sam łazi a ja mam tylko nawalać w D-Pada żeby kogoś udusić czy coś :).
Pod koniec każdego levelu musimy stoczyć walkę z Bossem. Każda taka walka wygląda inaczej i musimy używać kombinacji innych mocy. Cała rzeźnia Jedi i walka po stronie zła się kończy jak nasz chłoptaś dowiaduję się że Vader zrobił go w wała. Nie zamierzał wcale obalić rządów Imperatora tylko chciał złapać senatora Organe i przy okazji pozabijać rebeliantów. Oczywiście w tym momencie zaczyna się "walka" z Vaderem. Słowo walka wziąłem w cudzysłów ponieważ przez cały czas uciekamy i staramy się tylko zwolnić przeciwnika żeby nas nie dogonił. Na koniec mała pogawędka, walka na miecze świetlne (trzymamy "zero" i tylko bronimy się przed uderzeniami Vadera) i cut scenka w której jakimś cudem przyciągamy statek kosmiczny i tym samym uwalniamy więźniów po czym dostajemy mieczem między żebra od Vadera :)
Takim oto poruszającym elementem kończy się ta naprawdę dobra produkcja.

Grafika
Świetnie znana z Final Fantasy grafika - tło 2d i bohater w 3d.
Rysunki tła są genialnie wykonane ! Zero pikseli i innego syfu.
Postacie wykonane w pełnym 3d z niezwykłą dbałością o szczegóły.
Super.

Dźwięk
Oczywiście w grze nie mogło zabraknąć słynnego themu Star Warsów :)
Dźwięki są identyczne jak te znane nam z filmów.
Brakuje podkładanych głosów ale powiedzmy szczerze... w jakiej grze mobilnej jest dubbing.

Podsumowanie
Pierwszy udany Star Wars na telefony komórkowe i zarazem świetny start THQ Wireless na platformie N-Gage 2.0.
Brakuje trochę siekania mieczem świetlnym ale jak sam tytuł wskazuję : "Force Unleashed"
Polecam chociaż nie jestem fanem Star Warsów [other]

Wady i Zalety
+ Fantastyczna oprawa A/V
+ Miotanie D-Padem !
+ Coś jako tako nowego
+ Kapitalne zakończenie

- Mało tych mieczy świetlnych...
- Trzeba się mocno wczuć

Ogólnie: 8+/10

Gameplay: 6/10

Grafika: 10/10

Dźwięk: 10/10
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 13:16

HydePark

Obrazek

Obrazek

Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 13:16

"10 Przykazań szczęśliwego człowieka"

Człowiek rodzi się zmęczony i żyje, aby odpoczywać.

Kochaj swe łóżko jak siebie samego.

Odpoczywaj w dzień, abyś mógł spać w nocy.

Jeśli widzisz kogoś odpoczywającego, pomóż mu.

Praca jest mecząca więc należy jej unikać.

Co masz zrobić dziś zrób pojutrze będziesz miał dwa dni wolnego.

Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.

Nadmiar odpoczynku nikogo nie doprowadził do śmierci.

Kiedy ogarnia cię ochota do pracy, usiądź i poczekaj aż ci przejdzie.

Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia.
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 13:17

Z czatów i nie tylko

<kaczek> ostatnio siedze sobie w autobusie pełnym
<kaczek> i wsiada jakaś laska, tak około trzydziestki
<kaczek> nawet niezla byla
<kaczek> widzi ze nie ma miejsc i sie pyta "czy nie ma tu zadnych gentlemanow?"
<kaczek> i na to odpowiada głos z samego konca "gentlemani są, ale miejsc wolnych nie"

<regis> Lol, Panu internet nie dzialal, wiec Pan przeinstalowal system i dzwoni, zeby mu oddac rzeczy z dysku
<regis> Ja pier!@#%!, co za ludzie.
<babsi> regis: a do mnie zadzwonil pan co chcial przez outlooka telefonowac do sasiada

<pawel> w domu jestes?
<krzysiek> nie k*rwa w kosciele

<sweetmalenka> a ile dałbyś mi lateq???
<amarula> po tym jak się wypowiadasz?
<sweetmalenka> tak :]
<amarula> 30...
<amarula> w betonowych butach na dnie jeziora

<fakeks> moja dziewczyna przybiera na wadze, co mam zrobić, aby nie była gruba ?
<marek> Zachęć ją do spacerów! Jeśli rankiem przejdzie 3km i wieczorem kolejne 3km, to po
7 dniach tłusta ździra będzie 42 kilometry stąd!
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 13:18

Autentyki z policyjnych raportów.

"Ukrywał się w śmietniku, przez co cuchnął tak intensywnie, że nawet pies służbowy się skrzywił"

"Do Pawła G. przyszedł w nocy jego kolega z pracy i przewrócił telewizor kolorowy, który był spity jak świnia"

"Sklepowa znajomym dawała od tyłu"

"Zwłoki wisiały dobrze wyeksponowane, wkomponowane we framugę"

"Tadeusz G. trzymał w ręku trzepaczkę, którą na oczach mieszkańców i dzieci oraz wychodzącej ze szkoły młodzieży wyprawiał niesamowite orgie"

"Według widocznych śladów na śniegu przestępca był w butach bez skarpetek"
Otherek
Weteran
Weteran

Postprzez Azbest » Pn, 31 sie 2009, 15:35

Obrazek

Redagowali:

Other i Azbest

Wszystkie recenzje zamieszczone, w naszym magazynie są autorskimi projektami naszych użytkowników. Kopiowanie części lub całości zamieszczonych recenzji bez zgody ich autorów, grozi zbanowaniem.
Jeśli chcesz pożyczyć którąś z recenzji zamieszczanych w magazynie, skontaktuj się z jej autorem.
Zawsze należy podać ksywkę autora oraz nazwę naszego forum.
Np: Recenzja by Azbest z javacenter.pl
Azbest
Administrator
Administrator

Pochwały: 170
Model telefonu: SE Xperia X1
Ulubiona gra Java: Rally Master Pro

Postprzez Otherek » Pn, 31 sie 2009, 19:09

Jak już wcześniej wspomniałem jest to ostatnie wydanie naszego magazynu.
Dziękuję wszystkim osobom z ekipy które pisały recenzje i artykuły a przede wszystkim chciałbym podziękować czytelnikom dla których powstało to pismo. No cóż, może nie gościliśmy zbyt długo w tej "branży" ale mam nadzieję że chociaż w jakimś stopniu jesteście usatysfakcjonowani naszą pracą.
To może nie być pożegnanie na zawsze... wszystko zależy od was.
See you in the future.
Obrazek
Otherek
Weteran
Weteran

Poprzednia strona

Powrót do JavaCenter Magazyn