WWE Smackdown vs. RAW 2009 3D
WWE to w tej chwili największa ale i jedna z najgorszych federacji wrestlingu. Bardzo łagodne słownictwo, sporo zablokowanych ruchów, hardcore ogranicza się do walnięcia krzesłem a o główne pasy walczą ciągle te same osoby (od trzech lat !). Niestety cały Main Event (że tak powiem postacie pierwszoplanowe) to drewniaki którzy posiadają 3-4 ciosy... Każda ich walka wygląda tak samo. Batista, Cena, Triple H, Randy Orton to najgorsi zapaśnicy federacji a pomimo to ciągle dostają albo pas WWE albo World Heavyweight...
Najlepsi wrestlerzy tacy jak: Chris Jericho, Edge, Christian, Hurricane Helms, Evan Bourne (aka Matt Sydal), Jack Swagger, MVP, Primo i Carlito Colon - są po prostu pomijani... z wyjątkami bo czasem niektórzy dostaną jakiś wysoki pas po czym wkroczy jakiś cienias typu Jasiek Cena i oczywiście bez problemu sobie wygra (bo jego czapeczki dobrze się sprzedają).
GameplayDo wyboru mamy standardowo : Kariera i tryb Single. W karierze tworzymy swojego wrestlera, dobieramy wygląd, finisher oraz brand w którym będzie występował (RAW lub Smackdown).
Wybrać możemy jedynie finishery zawodników którzy są w grze więc żadnej świeżości do rozgrywki raczej nie wprowadzimy. F-U, Code Breaker, RKO, Pedigree, West Coast Pop, Batista Bomb, Tombstone Piledriver, Spear, Sweet Chin Music, Choke Slam. Każdy wreslter posiada tylko jeden finisher, czasem nie aktualny albo nie wyglądający tak jak powinien. Rey Mysterio zamiast 619 robi West Coast Pop którego nie robił już spory kawał czasu (jest gruby i nic nie pokazuje w ringu...). Batista Bomb to Sitout powerbomb (skaleczone bo Batista nie umie tego zrobić) w grze to zwykły powerbomb (bez charakterystycznego "siadu").
U Chrisa Jericho brakuje Walls of Jericho i Lion Sault które po prostu powinny się w grze znaleźć (y2j wykonuje jedynie Code Breaker). Jedną z większych wad jest brak sygnatur które są znakiem szczególnym w świecie wrestlingu (posiada je każdy wrestler).
Z wyjątkiem finishera, każdy zawodnik posiada ten sam moveset (te same ciosy). Mamy podział na zwykły grapple oraz strong grapple. W zwykłym grapplu możemy uderzyć przeciwnika z główki, nogi, ręki lub go odepchnąć. W Strong Grapplu wykonujemy Suplex, Scoop Slam, Fireman Carry Lift (lub jak kto woli Samoan Clutch) oraz Tombstone Piledriver. Taa finisher Undertakera wszyscy zawodnicy mają jako zwykły cios.
Moim zdaniem to straszny debilizm

Fajną rzeczą jest możliwość wyrzucenia zawodnika z ringu gdy trzymamy go Samoan Clutchem. Aż prosi się żeby w grze był tryb Royal Rumble. Domyślam się że THQ nie zrobiło tego trybu aby gra nie straciła na płynności. Z tego samego powodu zrezygnowano z walk Tag Teamowych które są znakiem rozpoznawczym SvR 2009. Nie ma nawet takich Tag Teamów jak Hardy Boyz czy Miz&Morrison ! Nie rozumiem dlaczego THQ nie umieściło w rosterze Jeffa Hardy'iego który jest teraz głównym Baby Facem w WWE (taki pupilek publiczności i ulubieniec dzieci).
Myślę że obecność Jeffa w grze zachęciła by ludzi do kupowania gry. Może i nie jest super technikiem i nie posiada dużego movesetu ale do cholery nie widziałem tak lubianego zawodnika od czasu odejścia The Rock'a ! Widownia dostaje zbiorowego orgazmu kiedy Jeff wchodzi na ring. Miałem naprawdę ogromną nadzieje że owy zawodnik jest do odblokowania po przejściu kariery ale niestety się zawiodłem.
Shit Happens

GrafikaWarto zwrócić uwagę na areny 3 brandów. Są wykonane naprawdę ładnie i uważam że to najlepszy element grafiki w grach java jaki widziałem. Dziwię się jak ta gra może chodzić tak super płynnie przy takiej szacie graficznej. Niektórych zawodników można rozpoznać po twarzy (Randy Orton, Triple H).
To zdecydowanie najmocniejsza strona gry.
DźwiękJedną z rzeczy jaka mi się nie podoba jest brak entrance themów.
Generalnie są dwa : jeden dla wrestlera wchodzącego jako pierwszy a drugi dla drugiego wrestlera.
Beznadzieja trochę ale to zapewne aby zmniejszyć rozmiar gry.
Podsumowanie Gra jest jak samo WWE. Jak ktoś spotka się z nią pierwszy raz - będzie zachwycony. Jeśli pogra dłużej - będzie znudzony. Pomimo wszystko Smackdown vs Raw nie jest aż tak zły. Da się pograć raz na jakiś czas żeby skopać dupe Cenie i Batiście ^^[other]
Wady i Zalety+ Grafika
+ Bardzo płynna i dynamiczna rozgrywka
+ CaW (Create a Wrestler) Można zrobić trzech
- Dźwięk
- Niektóre Finishery
- Brak Sygnatur
- Tylko jeden Finisher na zawodnika !
Ogólnie: 5+/10
Gameplay: 5/10
Grafika: 10/10
Dźwięk: 2/10